În cadrul eforturilor de digitalizare a sectorului energetic din Republica Moldova, Guvernul, prin Ministerul Energiei și cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova, a organizat o ședință de lucru dedicată implementării Programului pilot pentru instalarea contoarelor inteligente. La discuții au participat operatori de sistem, furnizori de energie electrică și autorități de reglementare, precum FEE-Nord, RED-Nord, ANRE, Moldelectrica, Premier Energy Distribution (PED), PE Furnizare și reprezentanți ai PNUD.
Cristina Pereteatcu, Secretara de Stat a Ministerului Energiei, a subliniat importanța implementării proiectului și necesitatea unei analize cost-beneficiu pentru accesarea sprijinului macrofinanciar. Ea a avertizat că întârzierea acestui proces ar putea afecta credibilitatea în realizarea unor proiecte similare în viitor.



„Programul-pilot va facilita digitalizarea sectorului energetic, iar contoarele inteligente sunt un pas esențial pentru introducerea tarifelor diferențiate în funcție de ora de consum. Rețelele inteligente vor îmbunătăți gestionarea consumului și integrarea energiei regenerabile locale, contribuind la reducerea dependenței energetice și a emisiilor de gaze cu efect de seră”, a declarat Pereteatcu.
În cadrul întâlnirii, participanții au discutat despre aplicarea coeficienților tarifari în stabilirea prețurilor reglementate pentru furnizarea energiei în cadrul proiectelor demonstrative. De asemenea, s-au explorat modalitățile de informare a consumatorilor cu privire la avantajele tarifelor diferențiate odată cu instalarea contoarelor inteligente. Impactul acestui program urmează să fie evaluat printr-un sondaj de opinie.
În prezent, primele contoare inteligente sunt instalate la consumatori din mai multe localități în cadrul programului-pilot, realizat cu sprijinul PNUD Moldova. Extinderea programului va fi posibilă datorită sprijinului financiar acordat de Guvernul Italiei, prin intermediul PNUD. Instalările sunt realizate de Premier Energy Distribution în municipiul Chișinău și în șase suburbii, precum și de RED Nord, în regiunea de nord, inclusiv în suburbia municipiului Bălți.
Contoarele sunt instalate în gospodării selectate pe baza unor criterii precum localizarea geografică, densitatea populației, vulnerabilitatea energetică, statutul socio-economic și disponibilitatea infrastructurii. În Uniunea Europeană, peste 50% din contoarele instalate sunt de tip inteligent, ceea ce a dus la reducerea consumului comercial de energie cu până la 15% și a pierderilor tehnice cu 5%.