Oportunități de dezvoltare pentru economia verde și reziliența climatică a Republicii Moldova au fost principalele subiecte, incluse în agenda discuțiilor în cadrul unui panel organizat de Ministerul Energiei, în contextul Conferinței ONU privind schimbările climatice (COP29), care se desfășoară la Baku, în perioada 11 – 22 noiembrie.
Sesiunea a abordat în special modul în care sectorul energetic al Republicii Moldova poate contribui la tranziția către o economie verde cu emisii reduse de carbon, susținând totodată acțiunile climatice și consolidând securitatea energetică a întregii regiuni.
La panelul organizat în cadrul Conferinței ONU din Baku, ministrul Energiei, Victor Parlicov, în mod special s-a referit la impactul consolidării producerii de energie din surse regenerabile, care va contribui la integrarea noastră într-o piață regională de energie, va promova Republica Moldova ca un eventual exportator de energie, dar și va micșora dependența de energia de import.
“Moldova în mare parte importă resursele energetice, peste 75% sunt de import. Noi nu avem petrol propriu, în timp ce Ucraina și România dispun de acesta, noi nu avem gazele proprii, iar România și Ucraina le au. Singura opțiune prin care Moldova poate contribui într-un mod competitiv la integrarea într-o piață regională este dezvoltarea energiei regenerabile. Din acest motiv, anume consolidarea energiei regenerabile putem reduce dependența de importul de resurse. Cu atât mai mult, că fiecare loc de muncă în domeniul regenerabilelor înseamnă oportunități în plus, înseamnă posibilități de dezvoltare economică și de creștere a valorii adăugate”, a spus ministrul Victor Parlicov.
Sesiunea s-a axat pe trei piloni principali esențiali pentru economia verde și reziliența climatică a Moldovei, abordând specificul integrării strategice a practicilor de energie verde și o trecere necesară pentru țara noastră de la combustibilii fosili la surse regenerabile, prin prisma eforturilor de decarbonizare, aliniate cu obiectivele naționale ale Republicii Moldova și cu Pactul Verde European.
La discuțiile privind concentrarea eforturilor Republici Moldova de tranziție către o economie cu emisii scăzute de carbon, de asemenea, au participat secretara de stat a Ministerului Mediului, Aliona Rusnac, vicepreședinta Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală, Antonella Bassani și Directorul adjunct al Unității Climă și Natură din cadrul AFD, Atika Ben Maid.
În context, a fost discutat și subiectul alinierii politicilor cu comunitatea energetică prin consolidarea colaborării cu guvernele regionale în cadrul comunității energetice, întărind angajamentele pentru adaptarea la schimbările climatice, reducerea emisiilor și politicile de energie durabilă.
O atenție sporită a fost acordată mecanismelor financiare și stimulentelor de piață, care ar garanta accesul la finanțare verde pentru implementarea unor strategii de finanțare pentru proiectele concentrate pe producere de energie din surse regenerabile.
Totodată, participanții la panel au accentuat rolul esențial al promovării tehnologiei verzi și a inovațiilor pentru atragerea de investiții și construirea modelelor de afaceri competitive și durabile.
Amintim că, reuniunea din acest an de la Baku se concentrează pe finanțele verzi şi crearea unui nou fond, sponsorizat în special de producătorii de resurse energetice fosile, companii şi țări, de care să beneficieze țările afectate de schimbările climatice.
Evenimentul reunește reprezentanți din 197 de țări și își propune să accelereze implementarea Acordului de la Paris, cu accent pe creșterea ambițiilor globale, asigurarea justiției climatice și promovarea dezvoltării durabile.
Delegația Ministerului Energiei al Republicii Moldova este condusă de ministrul Victor Parlicov.