Tuesday, May 28, 2024
18.2 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Estonia susține parcursul european al Republicii Moldova

spot_imgspot_img

Acesta a fost mesajul Mariei Iufereva Scuratovshi, deputată în parlamentul Estoniei, candidată la alegerile pentru Parlamentul European din iunie 2024, în cadrul întâlnirii cu reprezentații Centrului Național pentru Energie Durabilă (CNED) cu ocazia vizitei de studiu în Tallinn.

Discuțiile au vizat experiența dnei deputat în calitate de pretor a sectorului Lasnamae din Tallinn, care a fost construit în perioada sovetică și care a fost renovat energetic dar și despre modalitățile în care au soluționat problemele legate de gestionarea blocurilor locative.

În acest context, Ion Muntean, directorul CNED, a vorbit despre eforturile Republicii Moldovei de pregătire pentru aderare la Uuniunea Europeană, dar și despre agenda energetică a țării care include prioritar acțiuni de diversificare a surselor de import a energiei, renovarea infrastructurii de clădiri, diminuarea sărăciei energetice etc.

Totodată, directorul CNED, a specificat că colaborarea între Republica Moldova și Estonia în domeniul energetic poate fi extrem de relevantă și benefică, având în vedere similitudinile istorice și potențialul comun pentru dezvoltare. Ambele țări au trecut și trec în continuare prin procese de tranziție energetică, de la dependența de surse tradiționale de energie la promovarea surselor de energie regenerabilă și îmbunătățirea eficienței energetice.

Maria Iuferiva Scuratovschi a menționat că în ultimii ani, Estonia a făcut progrese semnificative în dezvoltarea sectorului energetic verde, în special în ceea ce privește producția de energie din surse regenerabile și modernizarea infrastructurii pentru a deveni mai eficientă din punct de vedere energetic. Moldova ar putea beneficia de expertiza și experiența Estoniei în aceste domenii pentru a accelera propria tranziție energetică și pentru a îmbunătăți securitatea energetică.

RECENTE

Conferință națională la Chișinău: potențialul comunităților energetice în Moldova și recomandări pentru politici publice

Pe 27 mai 2024, la Chișinău, a avut loc o conferință națională organizată de...

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea...

Ministerul Energiei propune majorarea stocurilor de securitate de gaze naturale la 47,1 milioane m³ începând cu 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței Guvernului care va avea loc pe 29 mai, ministrul Energiei, Victor...

Proiect de dispoziție pentru instituirea comisiei de licitație privind statutul de producător eligibil mare

În ședința Guvernului Republicii Moldova programată pentru 29 mai 2024, la ora 10.00, ministrul...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE