spot_imgspot_img

GIZ Moldova: Investiții verzi la Grădinița nr. 6 din Ceadîr-Lunga

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Cu sprijinul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și contribuția comunității, inclusiv a diasporei originare din localitate, Grădinița nr. 6 din Ceadîr-Lunga devine mai eficientă energetic

„Visul de eficiență energetică a prins viață în iunie 2023” – potrivit doamnei Liubovi Ciolac, specialist proiecte la Primăria municipiului Ceadîr-Lunga. De atunci, transformarea a fost evidentă: panouri fotovoltaice cu o putere de 25 kW au fost instalate și vor începe să funcționeze într-o săptămână, cablurile de energie electrică au fost înlocuite, iar becurile vechi care oboseau ochii au fost înlocuite cu becuri LED, contribuind semnificativ la reducerea cheltuielilor pentru energie electrică.

RENERGY

În plus, două climatizoare au fost instalate în grupele de copii unde era mai rece pe timp de iarnă, oferindu-le acum micuților condiții mai confortabile pentru activități.

Și nu doar asta: după proiectul unui tânăr talentat din localitate, astăzi grădinița strălucește în culori vii, inspirând bucurie și creativitate. O frumoasă pictură murală a fost aplicată pe fațada grădiniței, fiind folosite resursele deja economisite până acum!

RENERGY

Maria Crăciun, mama a doi copii care frecventează Grădinița nr. 6 din Ceadîr-Lunga, împărtășește entuziasmul: „Copiii au acum condiții mai bune pentru activități. Sălile sunt mai strălucitoare și aerul mai plăcut, încăperile sunt ventilate, ceea ce a adus o schimbare pozitivă în atmosfera grupei. Iar desenele de pe fațada grădiniței îi ajută să învețe culorile într-un mod distractiv”.

Economii anuale de zeci de mii lei

La sfârșitul anului 2022, costurile pentru energia electrică se ridicau la 138.000 lei. Odată cu implementarea proiectului, aceste costuri vor scădea cu cca. 44%, permițând economii anuale de aproximativ 60.000 lei.

Aceste economii vor face grădinița mai sustenabilă energetic, dar și vor contribui la dezvoltarea instituției, îmbunătățind calitatea serviciilor oferite copiilor.

Eficientizarea energetică a Grădiniței nr. 6 este doar unul dintre proiectele cu care municipiul Ceadîr-Lunga se înscrie în realizarea obiectivelor climatice asumate ca semnatar al inițiativei europene Convenția Primarilor pentru Energie și Climă. Prin astfel de investiții localitatea realizează ambițioasele ținte de 30% reducere a nivelului de CO2, stabilite în Planul Local de Acțiuni pentru Energie și Climă.

Municipiul Ceadîr-Lunga este beneficiar al programului DAR 1+3, implementat cu suportul financiar al guvernului Germaniei. Activitatea a avut loc în cadrul Proiectul „Comunități rezistente energetic pentru Moldova cu sprijinul diasporei și asociațiilor de băștinași”, realizat de AEER,
în parteneriat cu Convenția Primarilor pentru Climă și Energie în Moldova.

Aceasta este realizată în cadrul proiectului „Fondul de consiliere în politici”, finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de către GIZ Moldova.

RECENTE

A fost lansată o nouă platformă de investiții pentru proiecte de energie regenerabile

A fost lansat Hub-ul pentru Investiții în Energie Sustenabilă, o platformă inovatoare care reunește...

Consultările privind regulamentul pentru transferul statistic al energiei regenerabile la TCE aproape de final

Suntem în ultima zi a perioadei de consultare publică pentru regulamentul care va reglementa...

Consultare privind modificarea legislației pentru securitatea aprovizionării cu energie electrică

Ministerul Energiei a lansat procesul de consultare publică pentru modificarea Hotărârii de Guvern nr....

Studiu: Cristina Efremov explică logica “fuzzy” în proiectarea clădirilor eficiente energetic în mediul urban

Sustenabilitatea în dezvoltarea urbană devine o preocupare majoră la nivel global, pe măsură ce...

SIMILARE

A fost lansată o nouă platformă de investiții pentru proiecte de energie regenerabile

A fost lansat Hub-ul pentru Investiții în Energie Sustenabilă, o platformă inovatoare care reunește...

Studiu: Cristina Efremov explică logica “fuzzy” în proiectarea clădirilor eficiente energetic în mediul urban

Sustenabilitatea în dezvoltarea urbană devine o preocupare majoră la nivel global, pe măsură ce...

Energocom dublează achizițiile de energie electrică din România pentru noiembrie

În luna noiembrie, SA Energocom estimează că va achiziționa aproximativ 380.000 MWh pentru consumul...