În cadrul ședinței de astăzi a executivului, a fost aprobat Proiectul de hotărâre a Memorandumului de înțelegere dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din Republica Moldova și România, semnat la Chișinău la 11 decembrie 2023.
Memorandumul de Înțelegere are ca principal obiectiv să exploateze oportunitățile de cooperare bilaterală pentru a promova dezvoltarea Republicii Moldova și a României. În contextul Strategiei Uniunii Europene privind Acțiunea Climatică și Energie, precum și al documentelor de politică precum “Pactul Verde European”, “REPowerEU” și pachetul legislativ “Fit for 55”, aprobarea Memorandumului va contribui la consolidarea securității furnizării de resurse energetice pentru ambele țări. De asemenea, va permite diversificarea surselor și rutelor de aprovizionare la nivel regional.
În sectorul gazelor naturale, Memorandumul prevede acțiuni specifice legate de creșterea capacității de transport a gazelor naturale și examinarea posibilității de extindere a gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău prin construcția unei conducte de transport în jurul Chișinăului până la sfârșitul anului 2031.
În sectorul energiei electrice, Memorandumul vizează realizarea unor proiecte de importanță strategică, precum Linia Electrică Aeriană (LEA) cu tensiunea nominală de 400 kV Suceava – Bălți, extinderea stațiilor 400 kV Suceava și Bălți, proiectul Liniei Electrice Aeriene de interconexiune de 400 kV între Strășeni și Republica Moldova și o stație electrică pe teritoriul României.
Pe lângă aceste aspecte, aprobarea Memorandumului va permite desemnarea „OPCOM” SA ca operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova, în vederea integrării pieței de energie electrică din Republica Moldova în piața internă de energie electrică a Uniunii prin cuplarea piețelor.
De asemenea, Memorandumul urmărește implementarea obiectivelor de politică energetică ale Uniunii Europene privind dezvoltarea interconectării cu statele învecinate și întărirea relațiilor cu Republica Moldova în cadrul Comunității Energiei, cu scopul de a integra piețele de energie locale în piața unică europeană.
Un alt aspect important al Memorandumului se referă la coordonarea pozițiilor în cadrul reuniunilor Comisiei Europene – România – Republica Moldova – instituții financiare internaționale, în vederea prioritizării obiectivelor de infrastructură și evitării suprapunerii de activități sau acțiuni care ar putea întârzia realizarea proiectelor prioritare respectând totodată legislațiile naționale.
Memorandumul, care conține 4 capitole și 11 articole, are ca scop stabilirea unui cadru de cooperare în domeniul energiei între cele două țări. Acesta vizează autoritățile desemnate, obiectivele, măsurile organizatorice și dispozițiile finale. Unul dintre obiectivele principale ale Memorandumului este facilitarea schimbului de energie pe termen lung și promovarea schimbului de cunoștințe tehnice și experiență. Potrivit prevederilor, Memorandumul poate fi modificat sau completat prin consensul ambelor părți și poate fi denunțat în scris de oricare dintre ele. O astfel de denunțare intră în vigoare după o perioadă de 2 luni de la primirea notificării respective. În cazul în care Memorandumul este denunțat, acțiunile deja întreprinse în conformitate cu acesta rămân valabile și vor continua să fie derulate, cu excepția cazului în care se ajunge la o altă înțelegere între părți. Valabilitatea Memorandumului se încheie odată cu finalizarea și recepționarea lucrărilor menționate în textul acestuia.