Tuesday, May 28, 2024
18.2 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Guvernul aprobă proiectul de eficiență energetică pentru 46 de școli din țară

spot_imgspot_img

Un număr de 46 de școli din toată țara vor fi modernizate energetic, oferind astfel condiții îmbunătățite pentru peste 46.000 de elevi, profesori și personal din instituțiile de învățământ. Aceste măsuri sunt incluse în Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, aprobat astăzi de Guvern, pentru proiectul “Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova (STEEM)”.

Proiectul se va desfășura între 2024 și 2029, având un buget total de 54,5 milioane de dolari SUA. Din această sumă, 50 de milioane vor fi oferite ca împrumut de către BIRD, iar 4,5 milioane de dolari vor veni sub formă de grant pentru asistență tehnică și suport în implementare, furnizate de Fondul Fiduciar Multidonator “Moldova – Dezvoltare, Reziliență și Oportunități pentru Bunăstare (M-GROW)”.

35 de milioane de dolari vor fi direcționați către proiectele de eficiență energetică din clădirile școlare. Acestea vor include lucrări de izolare termică a pereților și acoperișurilor, înlocuirea ferestrelor și ușilor, renovarea sistemelor de încălzire interioară și optimizarea iluminatului interior, precum și instalarea pompelor de căldură, colectoarelor solare termice și panourilor fotovoltaice pe acoperișurile școlilor.

O altă parte a proiectului vizează îmbunătățirea eficienței energetice a sistemelor de alimentare cu energie termică în clădirile publice, inclusiv 11 școli. În acest sens, vor fi instalate aproximativ 250 de puncte termice individuale (PTI) în clădiri și va fi reconfigurată rețeaua de alimentare termică din sistemul centralizat. Proiectul prevede și măsuri de răspuns în situații de urgență.

RECENTE

Conferință națională la Chișinău: potențialul comunităților energetice în Moldova și recomandări pentru politici publice

Pe 27 mai 2024, la Chișinău, a avut loc o conferință națională organizată de...

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea...

Ministerul Energiei propune majorarea stocurilor de securitate de gaze naturale la 47,1 milioane m³ începând cu 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței Guvernului care va avea loc pe 29 mai, ministrul Energiei, Victor...

Proiect de dispoziție pentru instituirea comisiei de licitație privind statutul de producător eligibil mare

În ședința Guvernului Republicii Moldova programată pentru 29 mai 2024, la ora 10.00, ministrul...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE