Tuesday, May 28, 2024
14.4 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Guvernul inițiază negocieri pentru acordul de împrumut pentru proiectul “STEEM” de eficiență energetică

spot_imgspot_img

Mâine, 15 mai la ședința Guvernului, ministrul energiei, Victor Parlicov, va prezenta Proiectul de hotărâre pentru inițierea negocierilor asupra Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), în vederea implementării proiectului “Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova (STEEM)”. Acest proiect esențial, care beneficiază de o finanțare de 50 de milioane de dolari de la BIRD, vizează îmbunătățirea eficienței energetice în diverse sectoare ale economiei moldovenești, contribuind semnificativ la sustenabilitatea energetică a țării.

Centrul Național pentru Energie Durabilă, sub conducerea ministrului Victor Parlicov, este responsabil pentru coordonarea implementării politicilor de stat în sectorul energetic. Proiectul “STEEM” are ca scop principal creșterea eficienței energetice în sistemul de alimentare cu energie termică a clădirilor publice și școlilor. Implementarea acestui proiect va aduce beneficii considerabile, nu doar economice, prin reducerea costurilor energetice, ci și de mediu, prin diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Negocierile pentru acordul de împrumut vor fi conduse de Carolina Novac, în numele Moldovei, în strânsă colaborare cu reprezentanții Băncii Mondiale. Delegația oficială pentru negocierea proiectului este compusă din reprezentanți ai mai multor ministere și instituții relevante, inclusiv Ministerul Mediului, care a nominalizat-o pe Aliona Rusnac pentru a face parte din echipa de negociere. Agenția Proprietății Publice nu a ridicat obiecții privind acest acord, iar în plus, s-au alocat suplimentar 15 milioane de dolari pentru implementarea proiectului, asigurând astfel resursele necesare pentru atingerea obiectivelor ambițioase stabilite.

Pentru asigurarea unui cadru contractual robust, ajustările structurii negocierilor se vor face conform cerințelor reglementărilor guvernamentale pentru procedura de contractare a datoriilor de stat și debursare a împrumuturilor. Printre aspectele discutate vor fi și completarea acordului cu clauze privind soluționarea diferendelor și termenul de valabilitate, conform recomandărilor. Acești pași sunt esențiali pentru a asigura transparența și eficiența în utilizarea fondurilor împrumutate.

Proiectul “STEEM” reprezintă o inițiativă strategică pentru Moldova, având potențialul de a transforma peisajul energetic național prin promovarea eficienței și sustenabilității. Implementarea cu succes a acestui proiect va demonstra angajamentul Republicii Moldova de a se alinia la standardele internaționale în domeniul eficienței energetice și protecției mediului, consolidându-și astfel poziția pe scena energetică europeană.

RECENTE

Conferință națională la Chișinău: potențialul comunităților energetice în Moldova și recomandări pentru politici publice

Pe 27 mai 2024, la Chișinău, a avut loc o conferință națională organizată de...

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea...

Ministerul Energiei propune majorarea stocurilor de securitate de gaze naturale la 47,1 milioane m³ începând cu 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței Guvernului care va avea loc pe 29 mai, ministrul Energiei, Victor...

Proiect de dispoziție pentru instituirea comisiei de licitație privind statutul de producător eligibil mare

În ședința Guvernului Republicii Moldova programată pentru 29 mai 2024, la ora 10.00, ministrul...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE