Friday, March 1, 2024
10 C
Chișinău

Implementarea măsurilor de eficiență energetică și promovarea surselor regenerabile de energie la AEE

spot_imgspot_img

După deschiderea evenimentului de către directorul AEE, Ion Muntean, managerul de echipă UNDP Mihai Lupu a prezentat proiectul ,,Abordarea crizei energetice în Republica Moldova” finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova.

În cadrul ședinței au fost prezentate instrumentele de finanțare pentru implementarea măsurilor de eficiență energetică și promovare a surselor de energie regenerabilă existente și a matricei de prioritizare a sectoarelor. Pe lângă clădiri, sectoarele prioritare pentru implementarea măsurilor de eficiență energetică și promovare a surselor de energie regenerabilă existente țin de sectorul transport și IMM-uri.

Mihai Moia, directorul executiv al Asociației pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) a prezentat Notele Conceptuale a instrumentelor de finanțare, elaborate în baza necesităților identificate, pentru aceste sectoare cu propunerea instrumentelor de finanțare recomandabile.

Nicolae Soloviov consultat national GCIP Moldova a prezentat instrumentele de finanțare existente și a matricei de prioritizare a sectoarelor, unde au fost prirotizate 5 sectoare unde trebuie integrate aceste instrumente de finanțare.

La ședință au participat reprezentanți ai Ministerului Energiei,ai PNUD Moldova, ai Administrației de Stat a Drumurilor, ai Asociației Băncilor din Moldova, ai Congresului Autorităților Locale din Moldova, ai Băncilor Comerciale BC ,,Victoriabank” SA, BC Procreditbank SA , BC ,,Comerțbank”SA și reprezentanți ai Agenției pentru Eficiență Energetică.

RECENTE

Reforma energetică și perspectivele coridorului sudic: discuții la reuniunea ministerială din Baku

Extinderea către noi piețe a Coridorului Sudic, care furnizează gaz natural în Europa din...

ANRE a aprobat cerințele pentru unitățile generatoare. Premier Energy Distribution a modificat tarifele pentru serviciile auxiliare

Astăzi, 1 martie 2024, în cadrul ședinței publice, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale...

UN NOU PROIECT PILOT DE INCLUDERE A MATERIALELOR EDUCAȚIONALE PRIVIND ENERGIA ȘI MEDIUL ÎN ȘCOLILE DIN REPUBLICA MOLDOVA

Un proiect pilot de includere a unor materiale didactice specifice legate de energia și...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE