Prioritățile proiectului „Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova (STEEM)” au fost discutate în cadrul unei misiuni a Băncii Mondiale, aflată în Republica Moldova pentru pregătirea acestui nou proiect. Inițiativa este finanțată de Grupul Băncii Mondiale și Fondul Fiduciar Multidonator „Moldova – Dezvoltare, Reziliență și Oportunități pentru Bunăstare (M-GROW)”.
În cadrul misiunii, au avut loc întâlniri și vizite la fața locului, cu participarea Ministerului Energiei, Termoelectrica S.A., Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE) și alți parteneri. Secretara de stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac, a subliniat că eficiența energetică a clădirilor publice este o prioritate, având în vedere că acestea consumă cu aproximativ 50% mai multă energie decât este necesar.
Directorul UCIPE, Ruslan Surugiu, a detaliat măsurile planificate pentru 46 de școli, inclusiv izolarea termică, înlocuirea ferestrelor și ușilor, modernizarea sistemelor de iluminat și încălzire, precum și instalarea pompelor de căldură și panourilor solare. Aceste măsuri vor reduce consumul de energie al instituțiilor și vor permite direcționarea fondurilor economisite către alte nevoi de dezvoltare.
Proiectul include și modernizarea sistemului de încălzire a 11 școli prin instalarea a aproximativ 250 de puncte termice individuale (PTI), care vor permite reglarea consumului în funcție de temperatura exterioară, ceea ce poate reduce costurile cu 10-20%, potrivit lui Iurie Razlovan, directorul general al Termoelectrica S.A.
„Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova (STEEM)” vizează renovarea energetică și dezvoltarea instituțională a 46 de școli, oferind un nivel sporit de confort pentru peste 46 de mii de elevi și profesori. Proiectul este finanțat printr-un acord de împrumut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care prevede un buget de 54,5 milioane USD pentru perioada 2024-2029, din care 50 de milioane USD vor fi împrumut, iar 4,5 milioane USD, sub formă de grant, vor susține asistența tehnică oferită de M-GROW.