Monday, December 4, 2023
-3.9 C
Chișinău
spot_img

În ultimii patru ani, capacitatea de energie regenerabilă a Moldovei s-a triplat

SURSĂseenews
spot_img

Scris de Bogdan Todasca / SeeNews

Moldova a raportat o creștere semnificativă a capacității instalate de energie regenerabilă, ajungând la 206.81 MW la sfârșitul anului 2022, comparativ cu 61.6 MW în urmă cu patru ani, conform Agenției pentru Eficiența Energetică (AEE) a țării.

Potrivit unui comunicat de presă emis de AEE, energia eoliană a reprezentat 56% din capacitatea totală de generare din surse regenerabile în Moldova la sfârșitul anului trecut, în timp ce instalațiile fotovoltaice (PV), hidroenergia și centralele de cogenerare cu biogaz au reprezentat, respectiv, 29%, 8% și 7%.

În timpul perioadei de revizuire, instalațiile fotovoltaice au înregistrat o creștere semnificativă, ajungând la 60.13 MW în 2022, de la doar 4.02 MW în 2018. Aceste cifre includ și mecanismul de facturare netă, care acoperă consumatorii rezidențiali și comerciali care produc propria electricitate și pot furniza surplusul de energie în rețea.

La sfârșitul anului 2022, 1.886 de consumatori au beneficiat de mecanismul de facturare netă, cu o capacitate instalată totală de 33.47 MW, comparativ cu 57 de beneficiari și o capacitate instalată de 542.3 kW la sfârșitul anului 2018.

Capacitatea de energie eoliană a crescut de la 35.6 MW în 2018 la 115.1 MW în 2022. Capacitatea centralelor de cogenerare cu biogaz a urmat de aproape, înregistrând o creștere de la 5.7 MW la 15.3 MW în perioada analizată.

Potrivit datelor furnizate de operatorul sistemului de transmisie electrică al Moldovei, Moldelectrica, capacitatea totală instalată de energie a țării a ajuns la 2.999 MW până în noiembrie 2022.

În 2021, ponderea energiilor regenerabile în consumul final brut de energie din Moldova a fost de 22.3%, puțin peste media UE de 21.8%, conform celor mai recente date disponibile de la Eurostat.

RECENTE

AEE: Programe de eficiență energetică în sectorul rezidențial și cel public între Moldova și Italia

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică Ion Muntean, împreună cu alți colegi din cadrul AEE...

Ce înseamnă și pentru ce ne este necesar un sistem de management energetic în clădirile publice?

Este un sistem pentru monitorizarea și optimizarea consumului de energie, care ne va ajuta...

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat alocarea mijloace financiare pentru compensarea prețurilor la energie

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transfera în avans 200 de milioane de lei...

Din 2024 România va deveni producător și exportator de autobuze în Europa

BMC Truck&Bus, cu sediul în Ciorogârla, lângă București, va deschide, în prima jumătate a...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE