Wednesday, April 17, 2024
20 C
Chișinău
spot_img

În ultimii patru ani, capacitatea de energie regenerabilă a Moldovei s-a triplat

SURSĂseenews
spot_imgspot_img

Scris de Bogdan Todasca / SeeNews

Moldova a raportat o creștere semnificativă a capacității instalate de energie regenerabilă, ajungând la 206.81 MW la sfârșitul anului 2022, comparativ cu 61.6 MW în urmă cu patru ani, conform Agenției pentru Eficiența Energetică (AEE) a țării.

Potrivit unui comunicat de presă emis de AEE, energia eoliană a reprezentat 56% din capacitatea totală de generare din surse regenerabile în Moldova la sfârșitul anului trecut, în timp ce instalațiile fotovoltaice (PV), hidroenergia și centralele de cogenerare cu biogaz au reprezentat, respectiv, 29%, 8% și 7%.

În timpul perioadei de revizuire, instalațiile fotovoltaice au înregistrat o creștere semnificativă, ajungând la 60.13 MW în 2022, de la doar 4.02 MW în 2018. Aceste cifre includ și mecanismul de facturare netă, care acoperă consumatorii rezidențiali și comerciali care produc propria electricitate și pot furniza surplusul de energie în rețea.

La sfârșitul anului 2022, 1.886 de consumatori au beneficiat de mecanismul de facturare netă, cu o capacitate instalată totală de 33.47 MW, comparativ cu 57 de beneficiari și o capacitate instalată de 542.3 kW la sfârșitul anului 2018.

Capacitatea de energie eoliană a crescut de la 35.6 MW în 2018 la 115.1 MW în 2022. Capacitatea centralelor de cogenerare cu biogaz a urmat de aproape, înregistrând o creștere de la 5.7 MW la 15.3 MW în perioada analizată.

Potrivit datelor furnizate de operatorul sistemului de transmisie electrică al Moldovei, Moldelectrica, capacitatea totală instalată de energie a țării a ajuns la 2.999 MW până în noiembrie 2022.

În 2021, ponderea energiilor regenerabile în consumul final brut de energie din Moldova a fost de 22.3%, puțin peste media UE de 21.8%, conform celor mai recente date disponibile de la Eurostat.

RECENTE

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa a fost pus în funcțiune în Germania

Compania Hansainvest Real Assets și dezvoltatorul Move On Energy au inaugurat un parc fotovoltaic...

Proiectul de lege privind acțiunile climatice a fost adoptat de Parlament în lectura a doua

Noua lege va stabili cadrul normativ în domeniul acțiunilor climatice orientate spre atingerea obiectivului...

Moldova a prezentat trei proiecte de interconexiune energetică cu Ucraina și România la Summitul Inițiativei celor trei mări

Secretarul de Stat al Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, participă la Vilnius, capitala Lituaniei, la...

Transelectrica a scos la licitație construcția liniei de 400 kV Suceava-Bălți, de interconexiune cu Republica Moldova

Transelectrica a scos la licitație contractul de proiectare și execuție a liniei de 400...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE