Friday, March 1, 2024
5.5 C
Chișinău

Informare pentru proprietarii terenurilor: linia electrică Vulcănești-Chișinău și procedura de expropriere în 30 de localități

spot_imgspot_img

Proprietarii terenurilor necesare construcției a liniei electrice aeriene Vulcănești-Chișinău din 30 de localități ale țării au fost informați despre importanța proiectului pentru oameni și pentru țară, precum și despre procedura specială de expropriere, cum ar fi: modul de completare și transmitere a cererii privind plata despăgubirilor, actele necesare pentru confirmarea dreptului de proprietate, modalitatea de stabilire a plății despăgubirilor.

Consultările publice s-au desfășurat în perioada 22.01.2024 – 09.02.2024, cu participarea reprezentanților Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), ÎS Moldelectrica, IPOT, consultantului în aspecte sociale Green Partners (România) și reprezentanți ai contractorului KEC.

De menționat că în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 1037/2023, circa 900 de terenuri aflate în proprietate privată, precum și în proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale ale raioanelor Taraclia, UTA Găgăuzia, Cahul, Leova, Cimișlia, Hâncești, Ialoveni și mun. Chișinău (comuna Băcioi) vor fi expropriate și transferate în proprietatea statului.

Evaluarea terenurilor și stabilirea cuantumului despăgubirii va fi asigurată de către evaluatori independenți prin intermediul Institutul de Proiectări pentru Organizarea Teritoriului, în conformitate cu legislația Republicii Moldova și rapoartele de evaluare. Propunerile de despăgubire urmează a fi expediate proprietarilor terenurilor în perioada următoare.

Construcția liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV de transport al energiei electrice Vulcănești-Chișinău este parte a Proiectului de dezvoltare a sistemului electroenergetic din Republica Moldova. Valoarea proiectului, finanțat de Banca Mondială, este de 61 mln. Euro. Linia electrică va permite transportul energiei electrice din România sau alte piețe europene spre Chișinău fără a trece prin Centrala electrică moldovenească, situată în regiunea transnistreană.

RECENTE

Reforma energetică și perspectivele coridorului sudic: discuții la reuniunea ministerială din Baku

Extinderea către noi piețe a Coridorului Sudic, care furnizează gaz natural în Europa din...

ANRE a aprobat cerințele pentru unitățile generatoare. Premier Energy Distribution a modificat tarifele pentru serviciile auxiliare

Astăzi, 1 martie 2024, în cadrul ședinței publice, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale...

UN NOU PROIECT PILOT DE INCLUDERE A MATERIALELOR EDUCAȚIONALE PRIVIND ENERGIA ȘI MEDIUL ÎN ȘCOLILE DIN REPUBLICA MOLDOVA

Un proiect pilot de includere a unor materiale didactice specifice legate de energia și...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE