Friday, March 1, 2024
10 C
Chișinău

Investiții de aproape 200000 de euro pentru Gimnaziul “Paraskiewa Wiszniowska” din Cahul

spot_imgspot_img

Elevii Gimnaziului „Paraskiewa Wiszniowska” din satul Vișniovca, raionul Cantemir, se pregătesc să primească un plus de confort în timpul iernii, grație unor ample lucrări de termoizolare desfășurate în cadrul Programului „Satul European”.

Implicarea activă a comunității în procesul de eficientizare energetică este evidentă înainte chiar de a demara proiectul de termoizolare. Autoritățile publice locale au implementat inițiative de informare a cetățenilor despre beneficiile utilizării raționale a resurselor energetice, iar elevii au fost implicați direct în aceste activități de conștientizare. Prin străduința lor, au parcurs satul de la poartă la poartă, sfătuindu-i pe oameni cu privire la utilizarea responsabilă a resurselor energetice.

Directorul instituției, Tatiana Savițchi, evidențiază beneficiile aduse de implicarea elevilor în abordarea problemelor comunității. Această participare nu doar dezvoltă abilitățile sociale și de lider ale elevilor, ci contribuie și la consolidarea comunității. Potrivit doamnei Savițchi, această implicare are un impact pozitiv atât asupra copiilor, cât și asupra întregii comunități.

Satul Vișniovca, semnatar al Convenției primarilor privind clima și energia, își propune să reducă emisiile de CO2 cu cel puțin 30% până în 2030. Primara Olga Pac, fostă profesoară de geografie, subliniază importanța acestui angajament și prezice că după termoizolarea clădirii, costurile cu energia termică vor cunoaște o diminuare semnificativă în timpul sezonului rece.

Lucrările, estimate la aproximativ 3,7 milioane de lei conform ofertei, sunt programate să se încheie în anul 2024. Această inițiativă se încadrează în contextul mai larg al Convenției primarilor privind clima și energia, o mișcare europeană care îndeamnă autoritățile locale să adopte obiectivele Uniunii Europene privind clima și energia, contribuind la decarbonizarea orașelor și crearea unor comunități mai rezistente la schimbările climatice.

RECENTE

Reforma energetică și perspectivele coridorului sudic: discuții la reuniunea ministerială din Baku

Extinderea către noi piețe a Coridorului Sudic, care furnizează gaz natural în Europa din...

ANRE a aprobat cerințele pentru unitățile generatoare. Premier Energy Distribution a modificat tarifele pentru serviciile auxiliare

Astăzi, 1 martie 2024, în cadrul ședinței publice, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale...

UN NOU PROIECT PILOT DE INCLUDERE A MATERIALELOR EDUCAȚIONALE PRIVIND ENERGIA ȘI MEDIUL ÎN ȘCOLILE DIN REPUBLICA MOLDOVA

Un proiect pilot de includere a unor materiale didactice specifice legate de energia și...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE