Tuesday, May 28, 2024
14.4 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Italia interzice instalarea panourilor solare pe terenurile agricole

SURSĂil tempo
spot_imgspot_img

Guvernul italian a emis un nou decret pentru a interzice complet instalarea panourilor solare pe terenurile agricole. Noile prevederi nu vor fi aplicabile proiectelor aflate în prezent în procesul de aprobare. Scopul final al decretului este de a “evita deșertificarea” terenurilor agricole italiene.

Am dorit să reglementăm utilizarea panourilor fotovoltaice, iar noi credem că terenul servește pentru producție și producția de energie trebuie să fie compatibilă cu producția agricolă“, a declarat ministrul Agriculturii, Francesco Lollobrigida.

Lollobrigida a spus că centralele solare nu pot fi instalate în zonele agricole.

Sunt prevederi fiscale foarte avantajoase pentru antreprenorii agricoli și pentru terenurile agricole“, a afirmat el. “Cu toate acestea, dacă doriți să instalați panouri fotovoltaice pe sol, schimbați destinația acestuia și, prin urmare, nu credem că acest tip de practică ar trebui să continue“, a spus Lollobrigida, precizând că noile prevederi nu se aplică facilităților agrivoltaice.

Guvernul a declarat că va fi în continuare posibil să se continue producția de energie în cariere, mine, zone concesionate către calea ferată de stat, zone concesionate către concesionarii aeroporturilor, zone de protecție a șoselelor, și zone în interiorul plantelor industriale, printre altele. Lollobrigida a spus că guvernul va proteja toate proiectele aflate în proces de aprobare.

Pentru noi, se aplică certitudinea legală și, prin urmare, regulile sunt valabile pentru ceea ce va urma și nu pentru ceea ce s-a întâmplat deja sau asupra cărora companiile și-au investit în mod legitim fondurile sau investițiile“, a spus el.

Noile prevederi au generat deja critici din partea sectorului fotovoltaic local.

Din ceea ce am putut înțelege din conferința de presă de la sfârșitul Consiliului de Miniștri, guvernul a decis să impună o restricție inutilă asupra instalațiilor fotovoltaice pe terenurile agricole, ignorând angajamentele deja ratificate“, a declarat organizația de comerț italiană Italia Solare într-o declarație de presă.

Asociația agricolă italiană Coldiretti a salutat măsura de a opri speculațiile făcute de fondurile mari de investiții, care au pus în pericol producția agricolă. Aceasta a cerut de mult timp alocarea de zone adecvate pentru instalațiile fotovoltaice la sol.

RECENTE

Conferință națională la Chișinău: potențialul comunităților energetice în Moldova și recomandări pentru politici publice

Pe 27 mai 2024, la Chișinău, a avut loc o conferință națională organizată de...

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea...

Ministerul Energiei propune majorarea stocurilor de securitate de gaze naturale la 47,1 milioane m³ începând cu 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței Guvernului care va avea loc pe 29 mai, ministrul Energiei, Victor...

Proiect de dispoziție pentru instituirea comisiei de licitație privind statutul de producător eligibil mare

În ședința Guvernului Republicii Moldova programată pentru 29 mai 2024, la ora 10.00, ministrul...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE