Tuesday, May 28, 2024
14.4 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Joi la Chișinău se va desfășura primul Forum al Gazelor Naturale, dedicat liberalizării pieței

spot_imgspot_img

Ministerul Energiei organizează pentru prima dată un forum de afaceri dedicat oportunităților oferite de liberalizarea pieței gazelor naturale din Republica Moldova. Evenimentul, intitulat “Forumul gazelor naturale: de la monopol la piață liberă”, va avea loc joi, 16 mai, de la ora 9.30, la Madison Park.

Forumului este organizat cu sprijinul USAID prin Proiectul Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA) și în parteneriat cu BRM East Energy, filiala Bursei Române de Mărfuri, și Transgaz, operatorul sistemului de transport gaze din România. Scopul forumului este de a furniza informații relevante participanților pentru a valorifica pe deplin liberalizarea pieței gazelor.

Forumul va cuprinde patru paneluri care vor aborda diverse subiecte: politicile energetice legate de integrarea europeană, reformele de piață și integrarea piețelor, liberalizarea pieței gazelor naturale și modelele de piață, precum și o privire de ansamblu asupra mediului de afaceri. Evenimentul va oferi și oportunități de networking pentru furnizorii, consumatorii și distribuitorii de gaze naturale.

Peste o sută de participanți sunt așteptați la forum, inclusiv reprezentanți ai autorităților publice din Republica Moldova și România, Secretariatul Comunității Energetice, operatori de sistem și traderi de gaze din Moldova și din alte țări din regiune, precum OMV Petrom, Romgaz, GTSOU, DEPA Commercial S.A, GAZ-SYSTEM S.A și alții.

Este important de menționat că piața gazelor naturale va fi liberalizată treptat, conform Directivei 2009/73/CE privind normele comune pentru piața internă a gazelor. Începând cu 1 ianuarie 2025, toate întreprinderile mari din Moldova vor achiziționa gaze naturale exclusiv pe piața liberă, la prețuri negociabile, iar din 1 ianuarie 2027, aceleași reguli se vor aplica și întreprinderilor mijlocii. Consumatorii casnici și instituțiile publice vor avea opțiunea de a alege între piața liberă și cea reglementată, statul asigurând existența furnizorilor serviciului universal și de ultima opțiune pentru securitatea livrărilor de gaze.

În acest context, Forumul gazelor naturale își propune să reunească participanții pieței și companiile din țară, oferind posibilitatea de a discuta despre oportunitățile legale pe piața gazelor naturale și de a anticipa noile norme de piață care vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2025.

RECENTE

Conferință națională la Chișinău: potențialul comunităților energetice în Moldova și recomandări pentru politici publice

Pe 27 mai 2024, la Chișinău, a avut loc o conferință națională organizată de...

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea...

Ministerul Energiei propune majorarea stocurilor de securitate de gaze naturale la 47,1 milioane m³ începând cu 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței Guvernului care va avea loc pe 29 mai, ministrul Energiei, Victor...

Proiect de dispoziție pentru instituirea comisiei de licitație privind statutul de producător eligibil mare

În ședința Guvernului Republicii Moldova programată pentru 29 mai 2024, la ora 10.00, ministrul...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE