Thursday, June 13, 2024
18.2 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

spot_imgspot_img

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea modurilor optime de finanțare a lucrărilor de reabilitare energetică a clădirilor din Moldova, care consumă aproximativ jumătate din energia țării. Participanții au discutat rezultatele unui studiu despre modelele de afaceri pentru reabilitarea energetică a clădirilor rezidențiale, care au fost prezentate pentru consultarea și informarea actorilor principali din domeniu.

Studiul a inclus patru pachete investiționale, de la reabilitare energetică minimă la cea aprofundată, analizând provocările financiare, tehnice și de reglementare. Recomandările atelierului au evidențiat importanța subvențiilor publice și a împrumuturilor cu dobânzi reduse pentru a face proiectele de modernizare energetică atractiv pentru asociațiile de locatari. Implementarea unor politici precum scutirile de TVA și strategiile de reducere a riscurilor pentru creditorii comerciali sunt considerate esențiale pentru a stimula investițiile în eficiența energetică.

Secretara de stat Carolina Novac a subliniat că Fondul rezidențial de eficiență energetică, gestionat de CNED, testează modele de finanțare pentru lucrările de reabilitare energetică a clădirilor și că recomandările atelierului vor influența viitoarele politici și mecanisme financiare pentru promovarea eficienței energetice în blocurile locative, aceasta fiind o prioritate pentru Guvern.

Evenimentul a fost urmat de audieri publice organizate de Comisia parlamentară, unde s-au discutat barierele în crearea asociațiilor de locatari eficiente. Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, a accentuat importanța soluționării rapide a acestor dificultăți pentru a asigura o absorbție eficientă a fondurilor destinate sectorului rezidențial.

Proiectul de lege cu privire la condominiu și-a propus simplificarea procesului de înregistrare a asociațiilor și asigurarea unei implementări transparente, în contextul în care peste 2300 de asociații de proprietari au fost deja înregistrate în Moldova.

RECENTE

Guvernul aprobă înființarea Comisiei Naționale pentru Schimbările Climatice: Decizii obligatorii și măsuri integrate în dezvoltarea socio-economică

Guvernul a dat undă verde astăzi proiectului de hotărâre care stabilește organizarea și funcționarea...

Moldelectrica angajează un expert în managementul proiectelor/piața de electricitate

Ministerul Energiei din Moldova, în colaborare cu Moldelectrica, anunță deschiderea unei poziții pentru un...

Anunț de angajare: Ministerul Energiei și Centrul Național pentru Energie Durabilă caută doi experți care vor fi finanțați de BERD

În răspuns la solicitarea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a...

Are loc prima sesiune de lucru pentru construcția liniei electrice aeriene 400 kV Strășeni-Gutinaș

Astăzi, a avut loc prima sesiune de lucru privind construcția liniei electrice aeriene (LEA)...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE