Tuesday, May 28, 2024
14.4 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Ministerul Energiei dezvoltă, cu sprijinul PNUD, o rețea electrică inteligentă

spot_imgspot_img

O primă partidă de contoare inteligente este instalată în prezent la consumatorii finali din mai multe localități, în cadrul unui program-pilot realizat de Ministerul Energiei cu sprijinul PNUD Moldova. Ulterior, programul va fi extins, datorită sprijinului financiar al Guvernului Italiei, oferit prin intermediul PNUD.

O parte dintre contoare sunt instalate de Premier Energy Distribution în municipiul Chișinău și șase suburbii ale acestuia, iar altă parte – de RED Nord, în regiunea de nord, inclusiv în suburbia municipiului Bălți. Contoarele sunt instalate în gospodării selectate conform criteriilor de localizare geografică, densitatea populației, nivel de vulnerabilitate energetică, statut socioeconomic, disponibilitate a infrastructurii ș.a.

Contoarele inteligente vor măsura consumul la intervale scurte, parametrii de calitate a energiei și vor transmite datele automat, securizat și fără erori către furnizorul de energie, fără a fi nevoie ca angajații companiilor distribuitoare să citească fizic contoarele. În același timp, furnizorul va factura consumul real de energie, nu unul estimat, iar distribuitorul va avea posibilitatea să identifice mai rapid accidentele și să reducă timpul de răspuns în caz de incidente.

„Acest program-pilot va contribui la digitalizarea sectorului energetic, contoarele inteligente fiind un pas necesar pentru introducerea tarifelor diferențiate la energia electrică, în funcție de ora de consum. Rețelele inteligente vor permite o mai bună gestionare a consumului și integrarea a mai multă energie regenerabilă produsă local, iar într-un final, la reducerea dependenței energetice și a emisiilor de gaze cu efect de seră”, a declarat, Cristina Pereteatcu, Secretara de stat a Ministerului Energiei.

Pentru transmiterea datelor către unitatea centrală, sistemul de contorizare inteligentă va utiliza tehnologia PLC (Power Line Communication), care utilizează liniile electrice pentru transmiterea datelor și serviciile operatorilor de comunicații electronice. Datele centralizate vor fi transmise spre un sistem de control unde va fi efectuată analiza evoluției comportamentului consumatorilor în funcție de prețul la energie și a elabora politici informate.

Potrivit lui Sergiu Petrea, directorul Premier Energy Distribution, „aceste contoare oferă operatorului de distribuție informații cu caracter tehnic, care vor permite o mai bună monitorizare a fluxurilor de energie, identificare a pierderilor comerciale, îmbunătățire a calității serviciilor de distribuție prestate, reducere a unor costuri operaționale cu impact asupra tarifelor de distribuție a energiei electrice”.

Sistemul inteligent de evidență a datelor presupune nu doar accesul la date exacte, ci și monitorizarea parametrilor de calitate a energiei electrice, precum tensiunea, curentul, alte date necesare pe care clientul poate să le vadă printr-o aplicație în orice moment, explică Viorel Corbu, director tehnic RED Nord.

În cartierul Bălțiul Nou, RED Nord a combinat instalarea contoarelor inteligente cu lucrări de înlocuire a liniilor electrice aeriene cu rețele subterane, care contribuie la sporirea securității și protecției consumatorilor.

Cu rețele inteligente, clienții au o libertate mai mare în alegerea ofertei de furnizare, putând opta pentru tarife flexibile, căci contorul inteligent permite stocarea a șase tipuri de tarife. Astfel, consumatorii vor putea utiliza aparatele electrocasnice în orele când energia este mai ieftină. Electrocasnicele inteligente vor putea „citi” automat din contor tarifele și vor decide care este cel mai convenabil moment să pornească. Tarifele diferențiate pentru consumatorii cu contoare inteligente ar putea face parte dintr-o altă inițiativă a PNUD în Moldova – spațiile de testare inovativă în domeniul energetic sau Sandbox. Astfel, tarifele diferențiate vor putea fi aplicate cu derogare de la legislația în vigoare pentru a studia comportamentul consumatorilor înainte de a extinde noul sistem de tarifare la nivel național.

Datele acumulate în cadrul programului vor servi pentru elaborarea de noi politici de eficientizare a consumului. PNUD și UE testează mai multe soluții tehnice care vor putea fi extinse ulterior la nivelul întregii țări, printre acestea – programul-pilot de instalare a contoarelor inteligente, dar și programul „Rabla pentru electrocasnice”, de înlocuire a electrocasnicelor energofage cu unele eficiente energetic.

În Uniunea Europeană peste 50% din contoare sunt de tip inteligent, ceea ce a permis reducerea consumului comercial în reţea cu până la 15% și cu 5 procente a celui tehnic. Rețelele inteligente au la bază nevoia de reducere la maximum a consumului, la nivel mondial, pentru a „frâna” risipa de resurse și încălzirea globală.

RECENTE

Conferință națională la Chișinău: potențialul comunităților energetice în Moldova și recomandări pentru politici publice

Pe 27 mai 2024, la Chișinău, a avut loc o conferință națională organizată de...

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea...

Ministerul Energiei propune majorarea stocurilor de securitate de gaze naturale la 47,1 milioane m³ începând cu 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței Guvernului care va avea loc pe 29 mai, ministrul Energiei, Victor...

Proiect de dispoziție pentru instituirea comisiei de licitație privind statutul de producător eligibil mare

În ședința Guvernului Republicii Moldova programată pentru 29 mai 2024, la ora 10.00, ministrul...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE