Monday, December 4, 2023
-3.9 C
Chișinău
spot_img

Ministerul Energiei propune denunțarea a 3 Acorduri în domeniul energiei electrice încheiate în cadrul CSI

spot_img

Astăzi, pe ordinea de zi a Parlamentului Republicii Moldova, au fost incluse trei proiecte de lege care vizează denunțarea a trei acorduri în domeniul energiei electrice, încheiate în cadrul Comunității Statelor Independente (CSI). Motivația din spatele acestor proiecte de lege este că aceste acorduri nu mai corespund priorităților politicii de stat în domeniul energetic al Republicii Moldova și au devenit inadecvate în contextul schimbărilor recente.

Primul proiect de lege propus pentru denunțare este legat de “Acordul cu privire la coordonarea relațiilor dintre statele Comunității Statelor Independente în domeniul electroenergeticii,” încheiat la Minsk la 14 februarie 1992. Acest acord, în ciuda intențiilor inițiale, nu mai răspunde nevoilor actuale ale sectorului energetic moldovean și a fost depășit de dezvoltările tehnologice și strategice recente.

Al doilea proiect de lege vizează “Acordul cu privire la asigurarea funcționării în paralel a sistemelor electroenergetice ale țărilor membre ale Comunității Statelor Independente,” semnat la Moscova la 25 noiembrie 1998. Cu toate că acest acord a avut ca scop inițial creșterea eficienței sistemelor energetice în regiune, el nu mai este adecvat pentru noile obiective ale politicii energetice a Republicii Moldova.

Ultimul proiect de lege propus pentru denunțare se referă la “Acordul cu privire la tranzitul de energie și putere electrică a țărilor membre ale Comunității Statelor Independente,” semnat la Moscova la 25 ianuarie 2000. Acest acord a devenit incompatibil cu obiectivele actuale ale Republicii Moldova privind diversificarea surselor de energie și consolidarea securității energetice.

Ministerul Energiei din Republica Moldova a argumentat că aceste acorduri nu mai sunt relevante și că denunțarea lor ar permite țării să își reorienteze politica energetică pentru a face față mai eficient nevoilor sale actuale. Parlamentarii urmează să dezbată și să voteze asupra acestor propuneri, iar decizia finală va influența direcția viitoare a politicii energetice a Republicii Moldova și relațiile sale cu alte țări membre CSI în acest domeniu.

RECENTE

AEE: Programe de eficiență energetică în sectorul rezidențial și cel public între Moldova și Italia

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică Ion Muntean, împreună cu alți colegi din cadrul AEE...

Ce înseamnă și pentru ce ne este necesar un sistem de management energetic în clădirile publice?

Este un sistem pentru monitorizarea și optimizarea consumului de energie, care ne va ajuta...

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat alocarea mijloace financiare pentru compensarea prețurilor la energie

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transfera în avans 200 de milioane de lei...

Din 2024 România va deveni producător și exportator de autobuze în Europa

BMC Truck&Bus, cu sediul în Ciorogârla, lângă București, va deschide, în prima jumătate a...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE