Monday, December 4, 2023
-3.9 C
Chișinău
spot_img

Ministerul Energiei propune denunțarea Acordului Energetic din 2004 ale statelor membre CSI

spot_img

Ministerul Energiei propune denunțarea Acordului semnat la Astana în 2004, care vizează crearea rezervelor resurselor și utilizarea lor eficientă în sistemul energetic paralel al statelor membre ale Comunității Statelor Independente (CSI). Această acțiune are la bază evoluțiile recente în sectorul electroenergetic al Republicii Moldova.

În luna iunie 2022, autoritățile din Republica Moldova au implementat Regulile pieței energiei electrice, conform Hotărârii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică nr. 283/2020, marcând o nouă etapă în dezvoltarea sectorului electroenergetic al țării, aliniindu-se la practicile europene.

De asemenea, în timpul testelor de decuplare a sistemelor electroenergetice ale Republicii Moldova și Ucrainei de la sistemul electroenergetic unificat (UPS/IPS), care au coincis cu începutul acțiunilor militare în Ucraina în martie 2022, s-a realizat sincronizarea de urgență a Sistemului de Energie Continental European (ENTS0-E) cu sistemele electroenergetice ale Republicii Moldova și Ucrainei. Aceste sisteme funcționează în prezent în regim izolat față de sistemul UPS/IPS.

În contextul acestor schimbări semnificative și al integrării în sistemul european de energie electrică, propunerea de denunțare a Acordului se bazează pe faptul că anumite părți semnatare nu au respectat prevederile acestuia, inclusiv în asigurarea securității aprovizionării cu resurse energetice pentru Republica Moldova. Într-adevăr, unele părți au creat obstacole în furnizarea de produse petroliere și gaze naturale în anumite perioade critice, subminând astfel încrederea în aplicarea continuă a Acordului.

În plus, datele arată că Acordul a încetat să fie în vigoare în ceea ce privește Georgia, iar alte state, cum ar fi Azerbaidjan, Turkmenistan, Uzbekistan și Ucraina, nu sunt parte semnatară. Luând în considerare aceste aspecte și angajamentele asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, denunțarea Acordului din 2004 nu este doar justificată, ci și necesară pentru a alinia Republica Moldova la direcțiile prioritare de dezvoltare a sectorului electroenergetic și la standardele europene.

RECENTE

AEE: Programe de eficiență energetică în sectorul rezidențial și cel public între Moldova și Italia

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică Ion Muntean, împreună cu alți colegi din cadrul AEE...

Ce înseamnă și pentru ce ne este necesar un sistem de management energetic în clădirile publice?

Este un sistem pentru monitorizarea și optimizarea consumului de energie, care ne va ajuta...

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat alocarea mijloace financiare pentru compensarea prețurilor la energie

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transfera în avans 200 de milioane de lei...

Din 2024 România va deveni producător și exportator de autobuze în Europa

BMC Truck&Bus, cu sediul în Ciorogârla, lângă București, va deschide, în prima jumătate a...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE