Wednesday, April 17, 2024
20 C
Chișinău
spot_img

Ministerul Energiei propune denunțarea Acordului Energetic din 2004 ale statelor membre CSI

spot_imgspot_img

Ministerul Energiei propune denunțarea Acordului semnat la Astana în 2004, care vizează crearea rezervelor resurselor și utilizarea lor eficientă în sistemul energetic paralel al statelor membre ale Comunității Statelor Independente (CSI). Această acțiune are la bază evoluțiile recente în sectorul electroenergetic al Republicii Moldova.

În luna iunie 2022, autoritățile din Republica Moldova au implementat Regulile pieței energiei electrice, conform Hotărârii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică nr. 283/2020, marcând o nouă etapă în dezvoltarea sectorului electroenergetic al țării, aliniindu-se la practicile europene.

De asemenea, în timpul testelor de decuplare a sistemelor electroenergetice ale Republicii Moldova și Ucrainei de la sistemul electroenergetic unificat (UPS/IPS), care au coincis cu începutul acțiunilor militare în Ucraina în martie 2022, s-a realizat sincronizarea de urgență a Sistemului de Energie Continental European (ENTS0-E) cu sistemele electroenergetice ale Republicii Moldova și Ucrainei. Aceste sisteme funcționează în prezent în regim izolat față de sistemul UPS/IPS.

În contextul acestor schimbări semnificative și al integrării în sistemul european de energie electrică, propunerea de denunțare a Acordului se bazează pe faptul că anumite părți semnatare nu au respectat prevederile acestuia, inclusiv în asigurarea securității aprovizionării cu resurse energetice pentru Republica Moldova. Într-adevăr, unele părți au creat obstacole în furnizarea de produse petroliere și gaze naturale în anumite perioade critice, subminând astfel încrederea în aplicarea continuă a Acordului.

În plus, datele arată că Acordul a încetat să fie în vigoare în ceea ce privește Georgia, iar alte state, cum ar fi Azerbaidjan, Turkmenistan, Uzbekistan și Ucraina, nu sunt parte semnatară. Luând în considerare aceste aspecte și angajamentele asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, denunțarea Acordului din 2004 nu este doar justificată, ci și necesară pentru a alinia Republica Moldova la direcțiile prioritare de dezvoltare a sectorului electroenergetic și la standardele europene.

RECENTE

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa a fost pus în funcțiune în Germania

Compania Hansainvest Real Assets și dezvoltatorul Move On Energy au inaugurat un parc fotovoltaic...

Proiectul de lege privind acțiunile climatice a fost adoptat de Parlament în lectura a doua

Noua lege va stabili cadrul normativ în domeniul acțiunilor climatice orientate spre atingerea obiectivului...

Moldova a prezentat trei proiecte de interconexiune energetică cu Ucraina și România la Summitul Inițiativei celor trei mări

Secretarul de Stat al Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, participă la Vilnius, capitala Lituaniei, la...

Transelectrica a scos la licitație construcția liniei de 400 kV Suceava-Bălți, de interconexiune cu Republica Moldova

Transelectrica a scos la licitație contractul de proiectare și execuție a liniei de 400...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE