Tuesday, May 28, 2024
14.4 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Ministerul Energiei și ANRE inițiază procesul de stabilire a cadrului regulamentar și a cerințelor tehnice pentru comunitățile energetice

spot_imgspot_img

Secretarul de Stat al Ministerului Energiei, Carolina Novac, a participat la un atelier de discuții, organizat de Agenția Germană pentru Energie (DENA) sub egida Ministerului, în cadrul căruia pe parcursul a două zile se va discuta procesul de instituire al cadrului de reglementare și a cerințelor tehnice pentru comunitățile energetice.

La eveniment participă reprezentanți al autorităților publice centrale și locale,  Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Centrului Național pentru Energie Durabilă (CNED), operatorilor sistemului de distribuție, Proiectului USAID ”Securitatea Energetică din Moldova” (MESA), Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Convenției Primarilor, etc. Scopul atelierului este  înțelegerea mai bună a nevoilor și constrângerilor la înființarea comunităților energetice la nivel local și, respectiv, ajustarea cadrului normativ, și valorificarea oportunităților de îmbunătățire și opțiunilor de consultanță pentru autoritățile locale.

În Moldova, comunitățile energetice pot juca un rol important în asigurarea securității aprovizionării cu energie electrică și reducere a dependenței de importurile de energie. Descentralizarea și democratizarea aprovizionării cu energie sunt esențiale pentru transformarea durabilă a sistemului energetic. În acest sens, comunitățile energetice deschid noi și multiple oportunități pentru cetățeni. Ei pot participa activ la tranziția energetică, prin producerea și consumul colectiv de energie electrică, precum și prin participarea financiară la această tranziție.

”Scopul nostru major este să eficientizăm consumul fiecărui kilowatt, iar comunitățile energetice reprezintă soluția ideală pentru abordări cost-eficiență la instalarea capacitaților de regenerabile la nivelul APL-urilor, consumatorilor casnici si business-ului. Definitivarea cadrului legal pentru constituirea și funcționarea comunităților energetice este încă un scop al Ministerului Energiei, iar suportul partenerilor de dezvoltare ne este de mare ajutor. Aducem mulțumiri pentru susținerea a tot ce contribuie la rezolvarea problemelor și depășirea impedimentelor în procesul de asigurare a securității aprovizionării și reducerea dependenței de importurile de energie”, a subliniat Carolina Novac în cuvântul de salut.

Pe parcursul a două zile participanții la eveniment vor discuta contextul juridic, drepturile și obligațiile comunităților energetice, structura organizațională și  provocările tehnice la înființarea lor. Totodată, experții vor prezenta audienței oportunitățile participării comunităților energetice din raioanele țării la proiectele-pilot, care vor fi susținute de partenerii de dezvoltare.  

RECENTE

Conferință națională la Chișinău: potențialul comunităților energetice în Moldova și recomandări pentru politici publice

Pe 27 mai 2024, la Chișinău, a avut loc o conferință națională organizată de...

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea...

Ministerul Energiei propune majorarea stocurilor de securitate de gaze naturale la 47,1 milioane m³ începând cu 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței Guvernului care va avea loc pe 29 mai, ministrul Energiei, Victor...

Proiect de dispoziție pentru instituirea comisiei de licitație privind statutul de producător eligibil mare

În ședința Guvernului Republicii Moldova programată pentru 29 mai 2024, la ora 10.00, ministrul...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE