Thursday, December 7, 2023
-1.2 C
Chișinău
spot_img

Ministerul Mediului discută strategii climatice cu reprezentantul Ambasadei Germaniei: focus pe conferința Coop 2028 și mecanismul de ajustare a carbonului la frontieră

spot_img

Astăzi, în incinta Ministerului Mediului a fost organizată o ședință comună cu șeful adjunct din cadrul misiunii Ambasadei Republicii Federale Germania în Chișinău, dl Peter BUSCHMANN. La ședință au participat domnul Grigore STRATULAT, Secretar de stat și doamnă Aliona RUSNAC, Secretar de Stat.

În cadrul discuțiilor, au fost luate în considerare mai multe teme prioritare pentru ambele părți participante, așa cum sunt, participarea celor două state în cadrul Conferinței Coop 2028, care va avea loc în Dubai în luna decembrie, și obiectivele acesteia. Domnul Peter Buschmann a vorbit și despre istoricul acestei inițiative globale, cum este bilanțul global (GST), care este nucleul ciclului de ambiții al Acordului de la Paris. De asemenea, a fost menționat faptul necesității de îndrumări concrete pentru acțiuni ulterioare și pentru o cooperare internațională consolidată în această dezbatere critică înainte de 2030, precum și pentru actualizarea NDC-urilor și a strategiilor pe termen lung.

Oficialii au discutat și despre necesitatea reducerilor emisiilor în atmosferă, în special în țările cu o industrializare puternică, și setarea obiectivului internațional privind energia regenerabilă și eficiența în energetică. Acest lucru trebuie să meargă mână în mână cu un angajament colectiv de eliminare treptată a combustibililor fosili, începând cu cărbunele – trimițând un semnal clar că ne îndreptăm către sisteme energetice predominant lipsite de combustibili fosili, până cel târziu în 2050.

„Fluxurile financiare ar trebui să fie în concordanță cu o cale de dezvoltare de 1,5 grade și inteligentă față de climă. Sunt esențiale propuneri concrete pentru creșterea investițiilor private pentru tranziția energetică, atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea. Hotărât să sprijine reforma arhitecturii financiare internaționale, în special băncilor de dezvoltare”, a declarat șeful adjunct al misiunii.

„Mecanismul de ajustare a carbonului la frontieră/CBAM” a fost subiect important pe agenda întâlnirii de azi. Relevanța acestuia în economia și politica Republicii Moldova. CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism) va acoperi sectoarele industriale cu emisiile cele mai semnificative: fier, oțel, ciment, îngrășăminte, aluminiu, electricitate, adică aceleași sectoare care sunt incluse și în Schema europeană de tranzacționare a emisiilor (EU ETS).

RECENTE

Optimizarea fluxului energetic în Uniunea Europeană: balanța, licitații și costuri în sistemul energetic integrat

Cum se restabilește frecvența într-o rețea electrică națională, conectată la sistemul energetic european?Cum se...

S-a lansat Renergia – prima aplicație din România ce eficientizează consumul de energie și reduce facturile

Energy Advisor, primul start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, lansează Renergia, prima aplicație mobilă...

Ministrul Mediului a participat la ședința Grupului de lucru Operativ privind Acțiunea Verde

Ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov a participat la ședința extinsă a Grupului de lucru Operativ...

Secretariatul Comunității Energetice: ultimul atelier de lucru în cadrul proiectului EU4Energy, avansarea viitorului energetic al Moldovei

Ultimul atelier de lucru al activității EU4Energy, "Asistență tehnică pentru transpunerea pachetului de energie...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE