Friday, March 1, 2024
10 C
Chișinău

Ministrul Alaiba propune reforme la legea burselor de mărfuri și legea cu privire la energia electrică

spot_imgspot_img

În cadrul ședinței Guvernului programată pentru mâine, 10 ianuarie, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova, Dumitru Alaiba, va prezenta un proiect de hotărâre cu modificări privind facilitarea activității mediului de afaceri și optimizarea sectorului energetic al țării.

Bursa de Mărfuri: Definirea Noțiunilor și Extinderea Competențelor

Proiectul de lege propus aduce schimbări substanțiale în ceea ce privește Legea nr. 1117/1997 privind bursele de mărfuri, având ca scop adaptarea acesteia la nevoile actuale ale mediului de afaceri. Printre modificările propuse se află introducerea unor noțiuni cheie și reglementări specifice pentru a sprijini mai eficient activitățile din sectorul afacerilor.

  1. Noțiuni de bază: Se propune introducerea unui nou articol, Articolul 11, care definește termeni esențiali precum “autoritate contractantă”, “contract de bursă”, “contract forward”, “contract spot”, “entitate contractantă”, “piața creanțelor”, “piața la disponibil”, “piața licitațiilor”, și “piața mixtă”.
  2. Competențe extinse: Se propune ca bursele de mărfuri să administreze piețe de interes public și privat, inclusiv piața la disponibil, piața licitațiilor, piața creanțelor și să faciliteze intermediarii și clienții cu condiții centralizate de negociere și tranzacționare.
  3. Activități secundare: Se propune ca bursele de mărfuri să desfășoare activități secundare, cum ar fi realizarea, administrarea și comercializarea sistemelor informatice specifice, organizarea de seminare și instruiri în domeniul burselor de mărfuri.

Modificări în Domeniul Energetic

Proiectul de lege propus de Alaiba include și modificări importante în legislația energetică a Republicii Moldova, cu accent pe Legea nr. 92/2014 cu privire la energia termică și promovarea cogenerării, precum și pe Legea nr. 107/2016 cu privire la energia electrică.

  1. Acces la informații: Se propune ca întreprinderile electroenergetice să aibă acces la informațiile necesare în relațiile cu potențialii consumatori finali, consumatorii finali și utilizatorii de sistem prin intermediul platformei de interoperabilitate, simplificând astfel procedurile administrative.
  2. Racordarea la rețea: Se propune că cererile pentru eliberarea avizului de racordare și anexele la acestea să se depună direct la sediul operatorului de sistem, cu posibilitatea expeditării prin mijloace electronice de comunicare sub formă de document electronic.
  3. Verificarea informațiilor: Întreprinderile electroenergetice pot consuma informații necesare pentru relațiile cu consumatorii și utilizatorii de sistem prin intermediul platformei de interoperabilitate, în conformitate cu actele normative privind schimbul de date și interoperabilitate.

Implementarea acestor schimbări legislative ar putea avea un impact semnificativ în promovarea mediului de afaceri și în modernizarea infrastructurii energetice a țării. Proiectul va fi discutat în detaliu în cadrul ședinței Guvernului de mâine.

RECENTE

Reforma energetică și perspectivele coridorului sudic: discuții la reuniunea ministerială din Baku

Extinderea către noi piețe a Coridorului Sudic, care furnizează gaz natural în Europa din...

ANRE a aprobat cerințele pentru unitățile generatoare. Premier Energy Distribution a modificat tarifele pentru serviciile auxiliare

Astăzi, 1 martie 2024, în cadrul ședinței publice, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale...

UN NOU PROIECT PILOT DE INCLUDERE A MATERIALELOR EDUCAȚIONALE PRIVIND ENERGIA ȘI MEDIUL ÎN ȘCOLILE DIN REPUBLICA MOLDOVA

Un proiect pilot de includere a unor materiale didactice specifice legate de energia și...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE