Sunday, July 21, 2024
22.2 C
Chișinău
26.9 C
Bălţi
26.2 C
Cahul
25.8 C
Hînceşti
28.3 C
Ştefan Vodă
23.6 C
Edineţ
spot_imgspot_img

Ministrul Energiei: integrarea energetică a Moldovei în ENTSO-E, strategia determinantă pentru autonomia energetică

spot_imgspot_img

Sincronizarea sistemului energetic moldovenesc cu ENTSO-E a permis să ne focusăm asupra obiectivelor de lungă durată de dezvoltare a sectorului energetic, afirmă ministrul Energiei

Sincronizarea sistemului energetic național cu cel continental, ENTSO-E, a fost de fapt evenimentul care a contribuit cel mai mult la consolidarea independenței energetice a Republicii Moldova, și nu diversificarea surselor de procurare a gazelor naturale, a declarat Victor Parlicov, ministrul Energiei, în cadrul întrevederii cu un grup de deputați norvegieni, membri ai Comisiei afaceri externe și apărare din cadrul Stortingului Regatului Norvegiei.

Chiar dacă atenția principală a opiniei publice a fost orientată către asigurarea stocurilor de gaze și diversificarea furnizorilor, care ne-a permis să renunțăm la achiziția gazelor de la Gazprom, cel mai mare impact l-a avut, totuși, conectarea la sistemul energetic european, împreună cu Ucraina. Aceasta ne-a permis să asigurăm stabilitatea sistemului atunci când Rusia a bombardat infrastructura energetică din Ucraina și să avansăm cu alte reforme majore, inclusiv cu impact pe termen lung, a precizat Victor Parlicov. În același timp, de energia electrică depinde fiecare consumator casnic, agent economic sau instituție publică, iar gazele reprezintă sursa principală de încălzire pentru doar circa o treime din consumatori, importanța acestora pentru economie fiind exagerată artificial, a precizat oficialul.

Ministrul Energiei a descris prioritățile de dezvoltare a sectorului energetic, bazate pe obiectivul de decarbonizare a Republicii Moldova către anul 2050. Una din priorități este reducerea consumului de energie prin reabilitarea energetică a clădirilor publice și rezidențiale, sectorul clădiri având cea mai mare pondere în consumul final de energie. Astfel, se vor reduce și costurile gospodăriilor casnice cu energia, dar și impactul evoluțiilor internaționale asupra consumatorilor.

O altă prioritate este electrificarea transportului și integrarea mai bună a energiei regenerabile în rețeaua electrică. Aceasta va soluționa problemele legate de emisiile de gaze cu efect de seră în sectorul transporturilor, dar și creșterea capacităților de generare a energiei.

Victor Parlicov s-a arătat interesat de experiența Norvegiei în domeniul energiei regenerabile, care, deși este un mare producător de resurse energetice fosile, totuși are politici de promovare a regenerabilelor mai avansate decât în multe alte țări.

RECENTE

Angajări pentru juniori și experți în energie regenerabilă în proiecte finanțate de BERD

Ca răspuns la o solicitare din partea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție...

Ministerul Energiei lansează consultări publice privind etichetarea pneurilor și proiectarea ecologică a produselor energetice

Ministerul Energiei anunță inițierea procesului de elaborare și consultare publică a două proiecte de...

Raportul ANRE 2023: Realizările și reformele din sectorul energetic

Astăzi, 17 iulie 2024, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului Republicii...

Guvernul va discuta semnarea unui nou acord de împrumut pentru proiectul de eficiență energetică “STEEM”

Astăzi, la ora 10:00, în cadrul ședinței Guvernului, Ministrul Energiei, Victor Parlicov, va prezenta...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE