spot_imgspot_img

Ministrul Energiei Victor Parlicov discută cu primarii din Râșcani despre progresele și provocările energetice ale Moldovei

spot_imgspot_img

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a efectuat o vizită de lucru în raionul Râșcani, unde a discutat cu reprezentanții autorităților locale, cu oamenii de afaceri din raion, dar și cu beneficiarii câtorva proiecte investiționale din satul Corlăteni, care și-au instalat centrale fotovoltaice și au reușit să-și reducă semnificativ facturile la energie.

RENERGY


În cadrul întrevederii cu primarii, Victor Parlicov, a povestit despre schimbările rapide în domeniul energiei, dar și despre provocările cu care s-a confruntat Republica Moldova în ultimii doi ani. Ministrul energiei a subliniat că progresele în sectorul energiei electrice sunt mai mult decât palpabile: de la un sistem, aflat la periferia fostului sistem electroenergetic sovietic, până la sincronizarea cu rețeaua energetică europeană prin ENTSO-E. Iar următorul pas pentru consolidarea securității energetice ar fi ca Republica Moldova și Ucraina să devină membre a ENTSO-E, cu drepturi depline.

Am pus capăt șantajului cu lipsa de energie electrică. Cuplarea cu piața europeană este următorul pas pentru consolidarea securității energetice a întregii regiuni care va aduce foarte multe oportunități și investiții la noi în țară, însă avem foarte mult de lucrat și la capitolul reducerii risipei de energie și reducerii consumului. Doar simplul fapt că noi cheltuim de 4-5 ori mai multă energie, pentru a produce un dolar din PIB face produsele noastre mai puțin competitive”, a spus Victor Parlicov, în timpul discuțiilor cu mediul de afaceri.

Pe agenda vizitei în raionul Râșcani a fost și o întâlnire cu un agricultor, care deține o livadă de pomi fructiferi de 50 de hectare și a reușit să-și instaleze o centrală fotovoltaică cu o capacitate de 200 kW. Agricultorul folosește toată energia pe care o produce pentru a întreține o stație de filtrare cu osmoză inversă și 18 camere frigorifice.

Ministrul a vizitat și o grădiniță de copii din satul Corlăteni, care a beneficiat de suport prin proiectul investițional finanțat de AIPA prin Grupul de Acțiune Locală „Drumul Gospodarilor” în valoare de 200 mii de lei, pentru instalarea unei centrale fotovoltaice de 15 kW. Din banii economisiți la facturile pentru energie grădinița a reușit să procure aparate de aer condiționat.

RECENTE

Sprijin pentru eficiența energetică în gospodăriile rurale din raionul Călărași prin programul FEERM

Proprietarii primelor case individuale din gospodăriile rurale din raionul Călărași au primit raportul de...

Simtel Solar выходит на рынок систем накопления энергии с новым направлением бизнеса

Simtel Solar, часть инженерно-технологической группы Simtel (BVB: SMTL), национальный лидер в области возобновляемой энергетики,...

Simtel Solar intră pe piața sistemelor de stocare a energiei printr-o nouă linie de business

Simtel Solar, parte a grupului de inginerie și tehnologie Simtel (BVB: SMTL), lider național...

Carolina Novac despre importanța digitalizării în procesul de tranziție energetică

Secretara de stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac, a participat săptămâna trecută la cel...

SIMILARE

Guvernul pregătește cadrul legal pentru gestionarea crizelor energetice

Guvernul urmează să adopte, în ședința din 11 decembrie, un Regulament și un Plan...

Ministerul Energiei analizează măsurile pentru prevenirea crizei energetice în sezonul rece

Ministerul Energiei a convocat o ședință cu Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică și...

Gimnaziul din Cunicea, mai eficient energetic cu sprijinul CNED

Clădirea gimnaziului din satul Cunicea, raionul Florești, a trecut recent printr-un proces amplu de...