Thursday, June 13, 2024
16.2 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, propune aprobarea Memorandumului Moldova-România pentru interconectarea rețelelor de gaze și energie electrică

SURSĂgov.md
spot_imgspot_img

În cadrul ședinței de guvern programată pentru data de 7 februarie, ministrul energiei, Victor Parlicov, va prezenta un proiect de hotărâre crucial pentru colaborarea energetică între Republica Moldova și România. Acesta vizează aprobarea Memorandumului de Înțelegere semnat la Chișinău la 11 decembrie 2023.

Memorandumul, un tratat bilateral structurat în 4 capitole și 11 articole, are ca scop consolidarea cooperării în domeniul energiei dintre cele două țări. Acesta abordează autoritățile desemnate, obiectivul, măsurile organizatorice și dispozițiile finale, oferind un cadru necesar pentru schimbul de energie pe termen lung și facilitarea transferului de cunoștințe tehnice și expertiză.

Un aspect important al Memorandumului este flexibilitatea sa, putând fi modificat sau completat prin acordul scris al ambelor părți, cu amendamentele intrând în vigoare la primirea ultimei notificări despre îndeplinirea procedurilor legale interne.

În cazul denunțării Memorandumului, actele încheiate în timpul valabilității acestuia vor rămâne în vigoare, cu excepția altor acorduri între părți. Memorandumul își încetează valabilitatea la finalizarea și recepționarea lucrărilor specificate în text.

Analiza de impact și beneficiile strategice

Memorandumul are o relevanță deosebită în lumina necesității valorificării oportunităților cooperării bilaterale, în concordanță cu politici europene precum Pactul Verde European și pachetul legislativ Fit for 55. Aprobarea Memorandumului contribuie la creșterea securității aprovizionării cu resurse energetice în regiunea moldo-română și diversificarea surselor și rutelor de aprovizionare la nivel regional.

În sectorul gazelor naturale, Memorandumul propune acțiuni specifice pentru creșterea capacității de transport și extinderea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău. În domeniul energiei electrice, proiectele strategice includ Linia Electrică Aeriană Suceava – Bălți, extinderea stațiilor și interconectarea prin proiectul Liniei Electrice Aeriene de 400 kV între Strășeni și România.

Aprobarea Memorandumului deschide calea pentru desemnarea operatorului pieței de energie electrică din Moldova și integrarea acesteia în piața internă europeană de energie electrică prin cuplarea piețelor. De asemenea, susține obiectivele Uniunii Europene privind dezvoltarea interconectării cu statele vecine și întărirea acestora cu partenerii din Comunitatea Energiei.

Prin aprobarea Memorandumului, Republica Moldova și România avansează în direcția unei colaborări puternice în domeniul energetic. Această inițiativă nu doar consolidează securitatea energetică a ambelor țări, ci și contribuie la atingerea obiectivelor europene de dezvoltare durabilă și integrare a pieței de energie electrică la nivel regional. Așteptăm cu interes dezvoltările ulterioare și realizarea proiectelor ce vor aduce beneficii semnificative ambelor țări.

RECENTE

Guvernul aprobă înființarea Comisiei Naționale pentru Schimbările Climatice: Decizii obligatorii și măsuri integrate în dezvoltarea socio-economică

Guvernul a dat undă verde astăzi proiectului de hotărâre care stabilește organizarea și funcționarea...

Moldelectrica angajează un expert în managementul proiectelor/piața de electricitate

Ministerul Energiei din Moldova, în colaborare cu Moldelectrica, anunță deschiderea unei poziții pentru un...

Anunț de angajare: Ministerul Energiei și Centrul Național pentru Energie Durabilă caută doi experți care vor fi finanțați de BERD

În răspuns la solicitarea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a...

Are loc prima sesiune de lucru pentru construcția liniei electrice aeriene 400 kV Strășeni-Gutinaș

Astăzi, a avut loc prima sesiune de lucru privind construcția liniei electrice aeriene (LEA)...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE