Friday, March 1, 2024
10 C
Chișinău

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, propune aprobarea Memorandumului Moldova-România pentru interconectarea rețelelor de gaze și energie electrică

SURSĂgov.md
spot_imgspot_img

În cadrul ședinței de guvern programată pentru data de 7 februarie, ministrul energiei, Victor Parlicov, va prezenta un proiect de hotărâre crucial pentru colaborarea energetică între Republica Moldova și România. Acesta vizează aprobarea Memorandumului de Înțelegere semnat la Chișinău la 11 decembrie 2023.

Memorandumul, un tratat bilateral structurat în 4 capitole și 11 articole, are ca scop consolidarea cooperării în domeniul energiei dintre cele două țări. Acesta abordează autoritățile desemnate, obiectivul, măsurile organizatorice și dispozițiile finale, oferind un cadru necesar pentru schimbul de energie pe termen lung și facilitarea transferului de cunoștințe tehnice și expertiză.

Un aspect important al Memorandumului este flexibilitatea sa, putând fi modificat sau completat prin acordul scris al ambelor părți, cu amendamentele intrând în vigoare la primirea ultimei notificări despre îndeplinirea procedurilor legale interne.

În cazul denunțării Memorandumului, actele încheiate în timpul valabilității acestuia vor rămâne în vigoare, cu excepția altor acorduri între părți. Memorandumul își încetează valabilitatea la finalizarea și recepționarea lucrărilor specificate în text.

Analiza de impact și beneficiile strategice

Memorandumul are o relevanță deosebită în lumina necesității valorificării oportunităților cooperării bilaterale, în concordanță cu politici europene precum Pactul Verde European și pachetul legislativ Fit for 55. Aprobarea Memorandumului contribuie la creșterea securității aprovizionării cu resurse energetice în regiunea moldo-română și diversificarea surselor și rutelor de aprovizionare la nivel regional.

În sectorul gazelor naturale, Memorandumul propune acțiuni specifice pentru creșterea capacității de transport și extinderea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău. În domeniul energiei electrice, proiectele strategice includ Linia Electrică Aeriană Suceava – Bălți, extinderea stațiilor și interconectarea prin proiectul Liniei Electrice Aeriene de 400 kV între Strășeni și România.

Aprobarea Memorandumului deschide calea pentru desemnarea operatorului pieței de energie electrică din Moldova și integrarea acesteia în piața internă europeană de energie electrică prin cuplarea piețelor. De asemenea, susține obiectivele Uniunii Europene privind dezvoltarea interconectării cu statele vecine și întărirea acestora cu partenerii din Comunitatea Energiei.

Prin aprobarea Memorandumului, Republica Moldova și România avansează în direcția unei colaborări puternice în domeniul energetic. Această inițiativă nu doar consolidează securitatea energetică a ambelor țări, ci și contribuie la atingerea obiectivelor europene de dezvoltare durabilă și integrare a pieței de energie electrică la nivel regional. Așteptăm cu interes dezvoltările ulterioare și realizarea proiectelor ce vor aduce beneficii semnificative ambelor țări.

RECENTE

Reforma energetică și perspectivele coridorului sudic: discuții la reuniunea ministerială din Baku

Extinderea către noi piețe a Coridorului Sudic, care furnizează gaz natural în Europa din...

ANRE a aprobat cerințele pentru unitățile generatoare. Premier Energy Distribution a modificat tarifele pentru serviciile auxiliare

Astăzi, 1 martie 2024, în cadrul ședinței publice, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale...

UN NOU PROIECT PILOT DE INCLUDERE A MATERIALELOR EDUCAȚIONALE PRIVIND ENERGIA ȘI MEDIUL ÎN ȘCOLILE DIN REPUBLICA MOLDOVA

Un proiect pilot de includere a unor materiale didactice specifice legate de energia și...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE