spot_imgspot_img

Ministrul Energiei Victor Parlicov propune aprobarea semnării Memorandumului Energetic cu România

spot_imgspot_img

La ședința Guvernului programată pentru Miercuri, 6 decembrie 2023, secretarul de Stat, Constantin Borosan, va prezenta proiectul de hotărâre privind Aprobarea Semnării Memorandumului de Înțelegere dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din România și Republica Moldova.

Acest proiect de hotărâre reprezintă un pas semnificativ în direcția consolidării colaborării bilaterale în domeniul energetic dintre cele două țări. Memorandumul de Înțelegere propus pentru semnare constituie un tratat bilateral care va stabili cadrul necesar cooperării în domeniul energiei, având un impact major asupra securității energetice și diversificării surselor de aprovizionare în regiune.

Proiectul de hotărâre va fi supus dezbaterii în cadrul ședinței Guvernului și are ca obiectiv obținerea aprobării pentru semnarea acestui Memorandum strategic. Implementarea acestui acord va avea un impact semnificativ asupra capacității de transport a gazelor naturale, extinderii infrastructurii energetice, și a integrării pieței de energie electrică a Republicii Moldova în piața internă a Uniunii Europene.

Ministrul Victor Parlicov va detalia în cadrul ședinței importanța acestui Memorandum și modul în care acesta contribuie la atingerea obiectivelor strategice în domeniul energetic, consolidând parteneriatul dintre Republica Moldova și România.

Scopul Memorandumului este de a facilita schimbul de energie pe termen lung, de a promova proiecte de interconectare a rețelelor naționale de transport de gaze naturale și energie electrică, și de a sprijini schimbul de cunoștințe tehnice, abilități și expertiză. În contextul intensificării relațiilor bilaterale și a multiplelor aspecte politice și de securitate regională, tratatul vizează implementarea unor proiecte necesare pentru diversificarea surselor și rutelor de aprovizionare cu energie.

Memorandumul acoperă o gamă largă de proiecte investiționale, inclusiv extinderea capacității de transport a gazelor naturale și dezvoltarea infrastructurii de stocare. În ceea ce privește sectorul gazelor naturale, se examinează posibilitatea extinderii gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, cu un obiectiv final prevăzut până la sfârșitul anului 2031. Pe lângă aceasta, se urmărește dezvoltarea sistemului de înmagazinare a gazelor naturale în România, prin proiecte precum “Creșterea capacității de înmagazinare a gazelor naturale a depozitului Sărmășel” și/sau “Depozitul de înmagazinare a gazelor naturale Fălticeni”.

În sectorul energiei electrice, Memorandumul propune proiecte strategice precum Linia Electrică Aeriană (LEA) cu tensiunea nominală de 400 kV Suceava – Bălți, extinderea stației 400kV Suceava și stația 400 kV Bălți, precum și proiectul Liniei Electrice Aeriene de interconexiune de 400 kV între Strășeni și o stație electrică de pe
teritoriul României stabilită de „Transelectrica” SA, precum și dezvoltarea liniei de
interconexiune în domeniul energiei electrice existente 110kV Huși-Cioara.

Implementarea proiectelor prevăzute în Memorandum va fi coordonată de Ministerul Energiei, cu sprijinul Unității Consolidate de Implementare a Proiectelor în domeniul Energiei, asigurându-se astfel o administrare eficientă și monitorizarea conform cerințelor organismelor financiare internaționale donatoare.

RECENTE

Simtel Team își extinde prezența la nivel internațional prin deschiderea unei filiale în Germania

Simtel (BVB: SMTL), grup de inginerie și tehnologie listat pe Piața Principală a Bursei...

ANRE avizează regulile pentru piețele de energie PZU și PPZ

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a avizat procedurile necesare pentru implementarea Pieței...

Ministerul Ucrainean al Energiei dezminte informațiile false despre extinderea capacităților nucleare

Ministerul Energiei din Ucraina a emis o dezmințire în urma afirmațiilor făcute de deputatul...

Premier Energy Distribution angajează expert ESG

Premier Energy Distribution, lider în furnizarea serviciilor de energie electrică în Republica Moldova, își...

SIMILARE

Ministerul Energiei definitivează proiectul pentru Sandbox

Într-o perioadă în care dependența energetică și tranziția verde sunt subiecte de maximă actualitate,...

10 milioane de euro din partea Italiei pentru tranziția energetică a Republicii Moldova: contoare inteligente, rețele moderne și noi priorități pentru 2025-2027

Ministerul Energiei recent a găzduit o întrevedere cu reprezentanții  Agenției Italiene pentru Cooperare și...

Reguli de joc noi în energie! Se impun garanții financiare obligatorii pentru avizele de racordare la rețea

Ministerul Energiei a inițiat un proiect legislativ care promite să schimbe regulile jocului în...