Tuesday, May 28, 2024
14.4 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Ministrul Energiei Victor Parlicov propune aprobarea semnării Memorandumului Energetic cu România

spot_imgspot_img

La ședința Guvernului programată pentru Miercuri, 6 decembrie 2023, secretarul de Stat, Constantin Borosan, va prezenta proiectul de hotărâre privind Aprobarea Semnării Memorandumului de Înțelegere dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din România și Republica Moldova.

Acest proiect de hotărâre reprezintă un pas semnificativ în direcția consolidării colaborării bilaterale în domeniul energetic dintre cele două țări. Memorandumul de Înțelegere propus pentru semnare constituie un tratat bilateral care va stabili cadrul necesar cooperării în domeniul energiei, având un impact major asupra securității energetice și diversificării surselor de aprovizionare în regiune.

Proiectul de hotărâre va fi supus dezbaterii în cadrul ședinței Guvernului și are ca obiectiv obținerea aprobării pentru semnarea acestui Memorandum strategic. Implementarea acestui acord va avea un impact semnificativ asupra capacității de transport a gazelor naturale, extinderii infrastructurii energetice, și a integrării pieței de energie electrică a Republicii Moldova în piața internă a Uniunii Europene.

Ministrul Victor Parlicov va detalia în cadrul ședinței importanța acestui Memorandum și modul în care acesta contribuie la atingerea obiectivelor strategice în domeniul energetic, consolidând parteneriatul dintre Republica Moldova și România.

Scopul Memorandumului este de a facilita schimbul de energie pe termen lung, de a promova proiecte de interconectare a rețelelor naționale de transport de gaze naturale și energie electrică, și de a sprijini schimbul de cunoștințe tehnice, abilități și expertiză. În contextul intensificării relațiilor bilaterale și a multiplelor aspecte politice și de securitate regională, tratatul vizează implementarea unor proiecte necesare pentru diversificarea surselor și rutelor de aprovizionare cu energie.

Memorandumul acoperă o gamă largă de proiecte investiționale, inclusiv extinderea capacității de transport a gazelor naturale și dezvoltarea infrastructurii de stocare. În ceea ce privește sectorul gazelor naturale, se examinează posibilitatea extinderii gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, cu un obiectiv final prevăzut până la sfârșitul anului 2031. Pe lângă aceasta, se urmărește dezvoltarea sistemului de înmagazinare a gazelor naturale în România, prin proiecte precum “Creșterea capacității de înmagazinare a gazelor naturale a depozitului Sărmășel” și/sau “Depozitul de înmagazinare a gazelor naturale Fălticeni”.

În sectorul energiei electrice, Memorandumul propune proiecte strategice precum Linia Electrică Aeriană (LEA) cu tensiunea nominală de 400 kV Suceava – Bălți, extinderea stației 400kV Suceava și stația 400 kV Bălți, precum și proiectul Liniei Electrice Aeriene de interconexiune de 400 kV între Strășeni și o stație electrică de pe
teritoriul României stabilită de „Transelectrica” SA, precum și dezvoltarea liniei de
interconexiune în domeniul energiei electrice existente 110kV Huși-Cioara.

Implementarea proiectelor prevăzute în Memorandum va fi coordonată de Ministerul Energiei, cu sprijinul Unității Consolidate de Implementare a Proiectelor în domeniul Energiei, asigurându-se astfel o administrare eficientă și monitorizarea conform cerințelor organismelor financiare internaționale donatoare.

RECENTE

Conferință națională la Chișinău: potențialul comunităților energetice în Moldova și recomandări pentru politici publice

Pe 27 mai 2024, la Chișinău, a avut loc o conferință națională organizată de...

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea...

Ministerul Energiei propune majorarea stocurilor de securitate de gaze naturale la 47,1 milioane m³ începând cu 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței Guvernului care va avea loc pe 29 mai, ministrul Energiei, Victor...

Proiect de dispoziție pentru instituirea comisiei de licitație privind statutul de producător eligibil mare

În ședința Guvernului Republicii Moldova programată pentru 29 mai 2024, la ora 10.00, ministrul...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE