Thursday, December 7, 2023
-1.2 C
Chișinău
spot_img

Modernizarea Iluminatului Stradal în Ungheni: Un Proiect de Eficiență Energetică

SURSĂnefco
spot_img

Nefco a finalizat cu succes al doilea proiect de eficiență energetică în Moldova, sprijinind modernizarea iluminatului stradal din orașul Ungheni. Prin implementarea acestui proiect, s-a obținut o reducere semnificativă a consumului de energie, o scădere a cheltuielilor bugetare și o extindere a rețelei de iluminat public în beneficiul comunității. Acest lucru a adus o mai mare siguranță și confort atât pietonilor, cât și șoferilor.

Situat în apropierea graniței cu România, orașul Ungheni este al șaptelea ca mărime în Moldova, având aproximativ 35.000 de locuitori. Cu un sistem de iluminat stradal învechit și deteriorat construit în era sovietică, cu renovări doar parțiale, municipalitatea a suferit ani de-a rândul din cauza consumului excesiv de energie electrică. Mai mult decât atât, lipsa iluminării stradale pe anumite artere a pus în pericol siguranța pietonilor și șoferilor în timpul nopții.

Colaborarea dintre municipalitatea Ungheni și Nefco a început în 2020, prin semnarea unui contract de împrumut pentru modernizarea sistemului de iluminat stradal din oraș. Lucrările de reabilitare au început în noiembrie 2021 și s-au finalizat în octombrie 2022. Proiectul s-a concentrat pe înlocuirea lămpilor vechi și ineficiente cu 1.500 de lămpi LED noi, dotate cu sisteme automate de siguranță. Prin instalarea a aproximativ 1.000 de corpuri de iluminat pe piloni noi, mai multe străzi au fost integrate în rețeaua de iluminat stradal.

Vitaly Artyuschenko, Consilierul principal de investiții al Nefco, a subliniat că proiectul a adus beneficii semnificative comunității Ungheni prin modernizarea și eficientizarea energetică a iluminatului stradal, contribuind la creșterea siguranței. Nefco finanțează în prezent 5 proiecte de eficiență energetică suplimentare în Moldova, subliniind angajamentul lor în sprijinirea tranziției către practici mai ecologice în întreaga țară.

Bugetul total al proiectului a fost de aproximativ 7,3 milioane lei (373.000 euro), din care aproximativ 6,3 milioane MDL (324.000 EUR) au provenit dintr-un împrumut Nefco, iar aproximativ 1 milion MDL (49.000 EUR) a fost contribuția locală a municipalității.

Acesta este al doilea proiect de eficiență energetică implementat de Nefco în Moldova. Primul proiect a constat în modernizarea iluminatului stradal în satul Festelița și s-a finalizat în 2021. În prezent, Nefco colaborează cu Parteneriatul pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est (E5P) pentru a finanța proiectul de renovare a instituțiilor de sănătate în patru raioane importante din Moldova: Florești, Ialoveni, Nisporeni și Telenești.

Măsurile de eficientizare energetică au avut un impact pozitiv semnificativ asupra orașului Ungheni. Datorită duratei lungi de viață a lămpilor LED moderne, costurile de întreținere și consumul de energie electrică au scăzut considerabil. Se estimează că consumul total de energie electrică al orașului se va reduce cu aproximativ 1.100 MWh anual, generând economii anuale de aproximativ 6,3 milioane MDL (aproximativ 324.000 EUR) în bugetul municipal. Modernizarea rețelei de iluminat a contribuit la reducerea accidentelor rutiere și la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din Ungheni.

Programul de Finanțare „Credite pentru Conservarea Energiei” (ESC) a fost lansat în Moldova în anul 2019 pentru a sprijini investițiile în proiecte de eficiență energetică pentru clădirile sociale, precum grădinițele, școlile, spitalele, și iluminatul stradal. Primul proiect finanțat de Nefco în Moldova a fost modernizarea iluminatului stradal în satul, finalizat în 2021. În prezent, Nefco finanțează primul program comun de eficiență energetică din Moldova cu Parteneriatul pentru eficiență energetică și mediu din Europa de Est (E5P) pentru a sprijini renovarea instituțiilor medicale din patru raioane importante din țară: Florești, Ialoveni, Nisporeni și Telenești.

RECENTE

Optimizarea fluxului energetic în Uniunea Europeană: balanța, licitații și costuri în sistemul energetic integrat

Cum se restabilește frecvența într-o rețea electrică națională, conectată la sistemul energetic european?Cum se...

S-a lansat Renergia – prima aplicație din România ce eficientizează consumul de energie și reduce facturile

Energy Advisor, primul start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, lansează Renergia, prima aplicație mobilă...

Ministrul Mediului a participat la ședința Grupului de lucru Operativ privind Acțiunea Verde

Ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov a participat la ședința extinsă a Grupului de lucru Operativ...

Secretariatul Comunității Energetice: ultimul atelier de lucru în cadrul proiectului EU4Energy, avansarea viitorului energetic al Moldovei

Ultimul atelier de lucru al activității EU4Energy, "Asistență tehnică pentru transpunerea pachetului de energie...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE