Tuesday, May 28, 2024
18.2 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Moldelectrica va continua să primească suportul Comunității Energetice în implementarea pachetului energetic

spot_imgspot_img


Moldelectrica va avea parte în continuare de suportul Comunității Energetice în calea implementării pachetului energetic. Acest subiect a fost discutat în cadrul forumului de Integrare a Pieței de Energie Electrică, desfășurat la data de 17 aprilie la Bruxelles unde sau întrunit circa 100 de reprezentați din 20 de țări ale Uniunii Europene și Comunității Energetice.


În incinta Parlamentului European au fost abordate întrebări cu privire la transpunerea cadrului legislativ în țările Comunității Energetice, procesele legate de cuplarea piețelor regionale, provocările semnificative în procesul implementării atât de nivel tehnic, cât și legislativ, realizarea planului de acțiuni privind modul de integrare a țărilor Comunității Energetice în piața comună pentru ziua 💡următoare (PZU) și piața comună pe parcursul zilei (PPZ). A fost remarcat progresul țării noastre în ceea ce privește desemnarea operatorului pieței în Republica Moldova.
Țara noastră va continua să beneficieze de suportul atât la nivel legislativ, cât și tehnic din partea Comunității Energetice europene, #ENTSO_E. În acest sens, vor fi instituite mai multe grupuri de lucru pentru a facilita procesul de integrare și pentru a obține experiență și cunoștințe de la partenerii europeni, cu scopul de a asigura o piață stabilă în regiune.

Scopul principal al forumului a fost de a facilita înțelegerea și susținerea, atât politic, cât și reglementar, a integrării continue a țărilor din Comunitatea Energetică în piața comună de energie electrică a Uniunii Europene. Prin implicarea activă în aceste inițiative, Republica Moldova își consolidează poziția în cadrul Comunității Energetice europene și își manifestă angajamentul față de obiectivele de integrare europeană în domeniul energetic.

RECENTE

Conferință națională la Chișinău: potențialul comunităților energetice în Moldova și recomandări pentru politici publice

Pe 27 mai 2024, la Chișinău, a avut loc o conferință națională organizată de...

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea...

Ministerul Energiei propune majorarea stocurilor de securitate de gaze naturale la 47,1 milioane m³ începând cu 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței Guvernului care va avea loc pe 29 mai, ministrul Energiei, Victor...

Proiect de dispoziție pentru instituirea comisiei de licitație privind statutul de producător eligibil mare

În ședința Guvernului Republicii Moldova programată pentru 29 mai 2024, la ora 10.00, ministrul...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE