Thursday, December 7, 2023
-1.2 C
Chișinău
spot_img

O nouă disciplină în școlile din Moldova – „Inovații și Sustenabilitate”

spot_img

Într-o inițiativă ambițioasă pentru educarea generației viitoare cu privire la mediul înconjurător și inovație, 30 de profesori din întreaga țară vor preda disciplina nouă “Inovații și Sustenabilitate” începând cu luna septembrie 2023. Acest program, denumit “Verde Play”, își propune să conecteze elevii, profesorii și companiile sustenabile în efortul de a dezvolta o conștientizare crescută cu privire la problemele mediului înconjurător și la modurile inovatoare de a le rezolva.

Lansat în contextul Zilei Mondiale a Mediului, proiectul Verde Play a fost prezentat într-un eveniment special desfășurat la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. În cadrul acestui eveniment, autorii curriculei și partenerii implicați în implementarea proiectului au adus laolaltă profesori, directori de instituții educaționale, elevi și tineri inovatori. Acest grup eclectic și-a unit eforturile pentru a promova educația pentru mediu și inovații în rândul tinerilor moldoveni.

Parteneriatul strategic în spatele acestui proiect a fost definit printr-un Memorandum de Înțelegere semnat între Ministerul Educației și Cercetării, și o serie de entități importante precum Proiectul Tehnologiile Viitorului – susținut financiar de USAID, Suedia și Marea Britanie, Orange Moldova, Kaufland Moldova, ProCredit Bank, Dreamups și MoldControl. În perioada august 2023 – ianuarie 2024, proiectul Verde Play va fi lansat ca ediție pilot în 30 de școli din Republica Moldova, implicând atât elevi cât și profesori.

Scopul principal al acestui proiect educațional este de a dezvolta în rândul tinerilor o înțelegere profundă a schimbărilor climatice și a nevoii de a proteja mediul înconjurător. Curriculumul acestui program se axează pe domenii esențiale precum Economia Circulară, Agricultura Organică și Energie Regenerabilă, și își propune să încurajeze abilitățile de identificare a problemelor legate de natură și societate, precum și utilizarea tehnologiilor și inovației pentru rezolvarea acestora.

Proiectul Verde Play va implica nu doar elevii, ci și profesorii, care vor fi instruiți pentru a utiliza o abordare de design centrat pe om în predare. Prin intermediul acestui proces, elevii vor fi încurajați să abordeze problemele de mediu prin intermediul diferitelor etape de dezvoltare: de la identificarea problemei, cercetarea și generarea de idei, până la prototipare, testare și evaluare, și în cele din urmă, implementare și prezentare.

Se așteaptă ca acest proiect să dezvolte abilități cruciale precum gândirea critică, rezolvarea de probleme, colaborarea, creativitatea și empatia. Educația pentru mediu și inovație devine astfel o prioritate, iar Ministerul Educației și Cercetării, împreună cu partenerii săi, își propun să ofere oportunități semnificative pentru dezvoltarea viitoare a societății moldovenești în direcția sustenabilității și a unui mediu mai sănătos.

Proiectul Verde Play reprezintă un pas important în direcția educației pentru mediu și inovații în Republica Moldova. Prin implicarea profesorilor și a elevilor în această inițiativă, se creează oportunități semnificative pentru dezvoltarea durabilă și pentru formarea tinerilor în lideri responsabili și inovatori în domeniul mediului și sustenabilității.

Lista instituțiilor selectate în ediția pilot „Verde Play”

RECENTE

Optimizarea fluxului energetic în Uniunea Europeană: balanța, licitații și costuri în sistemul energetic integrat

Cum se restabilește frecvența într-o rețea electrică națională, conectată la sistemul energetic european?Cum se...

S-a lansat Renergia – prima aplicație din România ce eficientizează consumul de energie și reduce facturile

Energy Advisor, primul start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, lansează Renergia, prima aplicație mobilă...

Ministrul Mediului a participat la ședința Grupului de lucru Operativ privind Acțiunea Verde

Ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov a participat la ședința extinsă a Grupului de lucru Operativ...

Secretariatul Comunității Energetice: ultimul atelier de lucru în cadrul proiectului EU4Energy, avansarea viitorului energetic al Moldovei

Ultimul atelier de lucru al activității EU4Energy, "Asistență tehnică pentru transpunerea pachetului de energie...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE