Ministerul Energiei introduce în legislația națională standardele europene privind integritatea și transparența pieței angro a energiei electrice, prevăzute în modificările la Legea energiei electrice, votate astăzi de Parlament în prima lectură.
Astfel, statul va dispune de mecanisme de constatare a comportamentului abuziv și de contracarare a acțiunilor de manipulare al participanților la piaţa angro a energiei electrice. Totodată, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va fi învestită cu atribuții privind monitorizarea, investigarea și sancționarea participanților la piața angro de energie electrică.
De asemenea, prin prevederile Proiectului se propune crearea mecanismelor legale de intervenție în cazul disfuncționalităților pieței energiei electrice, o parte din aceste prevederi actualmente fiind reglementate prin dispoziții ale Comisiei pentru Situații Excepționale. În Proiect se definesc posibilele disfuncționalități ale pieței, modul cum aceste disfuncționalități se constată de ANRE și măsuri necesare pentru înlăturarea lor.
Totodată, Proiectul conține prevederi noi ce se referă la modul și criteriile de desemnare a operatorului pieței energiei electrice (bursa de energie electrică). Acest lucru va permite organizarea pieței pentru ziua următoare, pieței pe parcursul zilei, pieței centralizate a contractelor bilaterale, iar, în perspectivă, va fi asigurată cuplarea pieței locale a energiei electrice cu piețele similare integrate la nivel european.
Adițional, amendamentele includ unele aspecte de perfecționare a modului de organizare a pieței energiei electrice, cum ar fi diminuarea riscului de migrare sezonieră a consumatorilor prin reglementarea perioadei minime de 12 luni, în care un consumator ce și-a schimbat furnizorul trebuie să rămână în piața liberă; interdicția de a avea concomitent pentru același loc de consum doi furnizori, dintre care unul cu obligația de serviciu public; introducerea diferențierii dintre prețul de furnizare a energiei electrice de către furnizorul de serviciu public și cel de ultimă opțiune, etc.
Astfel, implementarea modificărilor legislative propuse vor contribui la garantarea consumatorilor și altor participanți la piaţă̆ că pot avea încredere în integritatea pieței angro a energiei electrice, și că prețurile de pe piața angro reflectă echilibrul dintre cerere și ofertă și nu se pot realiza profituri prin abuz de piaţă̆; apariția unei piețe lichide și ghidate de concurență prin desemnarea unui Operator al pieței și creare a piețelor organizate de energie electrică (Piața pentru ziua următoare și Pieța pe parcursul zilei); creșterea numărului de participanți și a numărului de tranzacții; creșterea atractivității investiționale a instalațiilor de generare din surse regenerabile datorită posibilității tranzacționării pe aceste piețe; sporirea securității energetice prin mecanismele prompte de intervenție a autorității de reglementare în caz de disfuncționalități ale pieței.