Thursday, June 13, 2024
18.2 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Patru organizații cehe vor implementa proiecte inovative cu parteneri din Moldova

spot_imgspot_img

Patru soluții inovatoare vor fi puse în practică în Moldova datorită Fondului Ceh pentru Inovații, implementat de PNUD, cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehe. Fiecare proiect va beneficia de până la 40.000 de dolari și se va desfășura până în noiembrie 2024.

Fondul Ceh pentru Inovații își propune să transfere soluțiile inovatoare și know-how ceh pentru a aborda provocările de dezvoltare din Moldova și pentru a contribui la atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD-urilor).

Cele patru proiecte selectate pentru finanțare în 2024 sunt:

  • ONG-ul ceh Caritas, în colaborare cu autoritățile publice din satul Bilicenii Vechi va dezvolta și instala un sistem de colectare a apei pluviale pentru a îmbunătăți reziliența satului la dezastre naturale și pentru a promova dezvoltarea durabilă.
  • Compania cehă Big Terra, în colaborare cu Asociația Națională de Dezvoltare Rurală din Moldova va testa viticultura regenerativă în Moldova și va spori reziliența și durabilitatea acesteia față de provocările climatice.
  • ONG-ul ceh Arnika, în parteneriat cu Asociația Obștească „BIOTICA” va aborda problema gestionării ariilor protejate, având resurse limitate, modernizând rețelele și promovând guvernanța de mediu.
  • Academia de Științe a Republicii Cehe, Institutul de Botanică Experimentală, va lucra cu cercetătorii de la Universitatea de Stat din Moldova la analiza transcriptomului tomatelor rezistente la patogeni, valorificând tehnologia de secvențiere a acidului dezoxiribonucleic (ARN) pentru a replica rezistența la alte genotipuri de tomate.

Suntem bucuroși să implementăm proiecte cu potențial semnificativ, relevante pentru ambele țări și în multe domenii care pot îmbunătăți viața comunităților locale. O atenție deosebită a fost acordată tehnologiilor verzi și schimbărilor climatice, care ne vor afecta din ce în ce mai mult viețile”, a menționat Jana Kostrounova, Specialist de programe în cadrul Parteneriatului Ceh-PNUD pentru ODD-uri la Biroul Regional PNUD pentru Europa și Asia Centrală.

Parteneriatul dintre PNUD și Republica Cehă sprijină soluții inovatoare utilizate în sectorul privat, de organizații neguvernamentale, universități, instituții de stat, centre de cercetare și persoane fizice din Republica Cehă. Proiectele Fondului Ceh pentru Inovații se concentrează pe rezolvarea provocărilor concrete de dezvoltare din șase țări-partenere (Bosnia și Herțegovina, Georgia, Moldova, Etiopia, Cambodgia, Zambia). Implementarea este susținută financiar de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe. În Moldova, Fondul Ceh pentru Inovații a susținut deja 21 de proiecte.

RECENTE

Guvernul aprobă înființarea Comisiei Naționale pentru Schimbările Climatice: Decizii obligatorii și măsuri integrate în dezvoltarea socio-economică

Guvernul a dat undă verde astăzi proiectului de hotărâre care stabilește organizarea și funcționarea...

Moldelectrica angajează un expert în managementul proiectelor/piața de electricitate

Ministerul Energiei din Moldova, în colaborare cu Moldelectrica, anunță deschiderea unei poziții pentru un...

Anunț de angajare: Ministerul Energiei și Centrul Național pentru Energie Durabilă caută doi experți care vor fi finanțați de BERD

În răspuns la solicitarea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a...

Are loc prima sesiune de lucru pentru construcția liniei electrice aeriene 400 kV Strășeni-Gutinaș

Astăzi, a avut loc prima sesiune de lucru privind construcția liniei electrice aeriene (LEA)...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE