Tuesday, May 28, 2024
14.4 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Planul național de energie și climă al Moldovei, aliniat cu regulamentul de guvernare, concluzionează Secretariatul Comunității Energetice

spot_imgspot_img

Secretariatul Comunității Energetice se declară încântat să anunțe publicarea recomandărilor sale referitoare la proiectul de Plan Național de Energie și Climă (PNEC) al Republicii Moldova.

Depus de Ministerul Energiei, Guvernul Republicii Moldova, la 13 decembrie 2023, proiectul a fost supus unei evaluări riguroase în conformitate cu Articolul 9 al Regulamentului de Guvernare al Comunității Energiei.

Evaluarea efectuată de Secretariat a concluzionat că proiectul este aliniat cu cerințele Regulamentului de Guvernare și prezintă o compilare detaliată a măsurilor existente și planificate.

Secretariatul recunoaște eforturile planificate ale Moldovei de a accelera implementarea energiei regenerabile și de a spori eficiența energetică pentru a se asigura că sunt aliniate cu obiectivele din 2030, așa cum au fost stabilite de Consiliul Ministerial al Comunității Energiei în 2022.

Abordarea integrată a implementării principiului eficienței energetice cu accelerarea paralelă a energiilor regenerabile pentru a aborda sărăcia energetică reprezintă o direcție bună pentru viitor.

Dezvoltarea PNEC-urilor reprezintă o obligație fundamentală pentru Părțile Contractante ale Comunității Energiei, având ca scop conturarea obiectivelor conforme cu obiectivele și politicile Comunității Energiei pentru anul 2030, în cinci dimensiuni cheie: eficiența energetică, energiile regenerabile, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, piața internă a energiei și cercetarea și inovarea.

Aceste planuri servesc ca o hartă strategică pentru a ghida eforturile de decarbonizare până în 2030 și dincolo de aceasta, în conformitate cu aspirațiile Pactului Verde European.

Regulamentul de Guvernare (UE) 2018/1999, adoptat de Consiliul Ministerial al Comunității Energiei la 30 noiembrie 2021, oferă cadrul pentru stabilirea PNEC-urilor, subliniind importanța cadrului politic integrat pentru a conduce tranzițiile energetice durabile.

RECENTE

Conferință națională la Chișinău: potențialul comunităților energetice în Moldova și recomandări pentru politici publice

Pe 27 mai 2024, la Chișinău, a avut loc o conferință națională organizată de...

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea...

Ministerul Energiei propune majorarea stocurilor de securitate de gaze naturale la 47,1 milioane m³ începând cu 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței Guvernului care va avea loc pe 29 mai, ministrul Energiei, Victor...

Proiect de dispoziție pentru instituirea comisiei de licitație privind statutul de producător eligibil mare

În ședința Guvernului Republicii Moldova programată pentru 29 mai 2024, la ora 10.00, ministrul...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE