Thursday, June 13, 2024
18.2 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Planul Național Integrat pentru Energie și Climă a fost publicat pentru consultări publice

spot_imgspot_img

Ministerul Energiei a publicat pentru consultări publice proiectul Planului Național Integrat pentru Energie și Climă (PNIEC) 2025-2040, document care reprezintă o foaie de parcurs pentru realizarea obiectivelor de decarbonizare a țării.

PNIEC a fost elaborat cu sprijinul Uniunii Europene prin Programul „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de PNUD Moldova, și setează țintele privind energia regenerabilă, eficiența energetică și emisiile de gaze cu efect de seră. Documentul reprezintă un angajament juridic al Republicii Moldova și vizează doar angajamente privind teritoriul controlat de autoritățile constituționale.

Astfel, către anul 2030, Moldova se angajează să aibă o pondere de 27% a energiei regenerabile în consumul final de energie; să mențină creșterea consumului primar de energie la nivelul de 3000 ktep și consumul final de energie la nivel de 2800 ktep; să reducă emisiile de gaze cu efect de seră (GES) cu 68,6% față de anul 1990.

PNIEC e structurat după cele cinci dimensiuni ale Uniunii Energetice și descrie politicile publice și investițiile preconizate pentru a atinge țintele setate în fiecare dintre aceste dimensiuni:

  • Securitate energetică;
  • Piață internă a energiei;
  • Eficiență energetică;
  • Decarbonizare;
  • Cercetare, inovare și competitivitate.

Documentul a fost transmis și Secretariatului Comunității Energetice pentru coordonare și urmează a fi aprobat în vara acestui an. Planul poate fi consultat pe particip.gov.md (https://t.ly/921ES), iar pe data de 16 februarie curent va fi suspus dezbaterilor publice cu părțile interesate.

RECENTE

Guvernul aprobă înființarea Comisiei Naționale pentru Schimbările Climatice: Decizii obligatorii și măsuri integrate în dezvoltarea socio-economică

Guvernul a dat undă verde astăzi proiectului de hotărâre care stabilește organizarea și funcționarea...

Moldelectrica angajează un expert în managementul proiectelor/piața de electricitate

Ministerul Energiei din Moldova, în colaborare cu Moldelectrica, anunță deschiderea unei poziții pentru un...

Anunț de angajare: Ministerul Energiei și Centrul Național pentru Energie Durabilă caută doi experți care vor fi finanțați de BERD

În răspuns la solicitarea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a...

Are loc prima sesiune de lucru pentru construcția liniei electrice aeriene 400 kV Strășeni-Gutinaș

Astăzi, a avut loc prima sesiune de lucru privind construcția liniei electrice aeriene (LEA)...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE