Tuesday, May 28, 2024
14.4 C
Chișinău
spot_imgspot_img

PODCAST: Secretarul de stat Carolina Novac despre tranziția rapidă către energie verde a Moldovei

spot_imgspot_img

Cu o populație de aproape 3 milioane de locuitori și situată la granița estică a Europei, între România și Ucraina, Moldova a fost afectată în mod semnificativ de invazia Rusiei în Ucraina din cauza situației sale extrem de fragile în materie de securitate energetică.

Acest lucru a determinat Moldova să își conecteze rețeaua electrică la cea a Europei continentale și să urmărească o strategie și mai ambițioasă de aliniere la normele și reglementările Uniunii Europene. Luna aceasta, UE a declarat că negocierile de aderare ar trebui să înceapă cât mai curând posibil.

În plus, Moldova dorește, de asemenea, să își consolideze securitatea energetică prin creșterea energiei regenerabile și prin generarea de energie electrică internă, în loc să se bazeze pe alții pentru a furniza energie. Datorită resurselor naturale abundente și impulsului politic, Moldova ar putea ajunge să se decarbonizeze mai repede decât unele țări din Europa de Vest.

Secretarulq de stat pentru energie, Carolina Novac, explică în acest episod de ce Moldova s-a angajat pe o cale ecologică, ce provocări îi stau în cale și ce este necesar din partea partenerilor săi internaționali pentru a reuși.

RECENTE

Conferință națională la Chișinău: potențialul comunităților energetice în Moldova și recomandări pentru politici publice

Pe 27 mai 2024, la Chișinău, a avut loc o conferință națională organizată de...

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea...

Ministerul Energiei propune majorarea stocurilor de securitate de gaze naturale la 47,1 milioane m³ începând cu 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței Guvernului care va avea loc pe 29 mai, ministrul Energiei, Victor...

Proiect de dispoziție pentru instituirea comisiei de licitație privind statutul de producător eligibil mare

În ședința Guvernului Republicii Moldova programată pentru 29 mai 2024, la ora 10.00, ministrul...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE