Cu o populație de aproape 3 milioane de locuitori și situată la granița estică a Europei, între România și Ucraina, Moldova a fost afectată în mod semnificativ de invazia Rusiei în Ucraina din cauza situației sale extrem de fragile în materie de securitate energetică.
Acest lucru a determinat Moldova să își conecteze rețeaua electrică la cea a Europei continentale și să urmărească o strategie și mai ambițioasă de aliniere la normele și reglementările Uniunii Europene. Luna aceasta, UE a declarat că negocierile de aderare ar trebui să înceapă cât mai curând posibil.
În plus, Moldova dorește, de asemenea, să își consolideze securitatea energetică prin creșterea energiei regenerabile și prin generarea de energie electrică internă, în loc să se bazeze pe alții pentru a furniza energie. Datorită resurselor naturale abundente și impulsului politic, Moldova ar putea ajunge să se decarbonizeze mai repede decât unele țări din Europa de Vest.
Secretarulq de stat pentru energie, Carolina Novac, explică în acest episod de ce Moldova s-a angajat pe o cale ecologică, ce provocări îi stau în cale și ce este necesar din partea partenerilor săi internaționali pentru a reuși.