Thursday, June 13, 2024
16.2 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Veronica Hrerța despre Securitatea Energetică în Republica Moldova: Evoluții Recente și Perspective

spot_imgspot_img

preluare Ziarul Național

Într-un interviu cu Veronica Herța, directoarea executivă a Green City Lab Moldova, discută despre securitatea energetică a Republicii Moldova și evoluția acesteia în contextul schimbărilor recente.

  • În contextul creșterii interconectărilor și diversificării surselor de aprovizionare cu energie electrică, inclusiv prin construcția de linii electrice aeriene de 400 kV, precum Vulcănești – Chișinău și Suceava – Bălți, precum și dezvoltarea rețelei de transport a gazelor naturale, se consolidează securitatea energetică a Republicii Moldova.
  • Pentru a reduce dependența energetică a Moldovei de sursele care o țineau captivă, este necesară asigurarea unei ponderi de cel puțin 27% a energiei regenerabile în balanța energetică până în 2030.
  • Interviul abordează starea sistemului energetic din Republica Moldova în februarie 2022, în contextul războiului din Ucraina și evoluția situației până în prezent.
  • Gazele naturale provenite din gazoductul Iași-Ungheni au avut un rol crucial în asigurarea aprovizionării în timpul crizei și au fost folosite și pentru stocarea rezervelor.
  • Sincronizarea sistemelor energetice ale Moldovei și Ucrainei cu sistemul ENTSO-E a fost posibilă datorită acțiunilor întreprinse anterior, asigurând stabilitatea sistemului electroenergetic.
  • Se analizează posibilitatea integrării Î.S. „Moldelectrica” în piața de echilibrare administrată de către C.N.T.E.E. „Transelectrica” S.A. din România și integrarea piețelor centralizate de energie electrică din Moldova cu cele din România.
  • Se subliniază importanța energiei regenerabile și eforturile legislative pentru promovarea acesteia în Moldova.
  • Sumarul se încheie cu menționarea datelor privind capacitatea instalată de producție a energiei electrice din surse regenerabile în Republica Moldova, conform datelor disponibile în iulie 2023.

Citește interviul integral pe www.ziarulnational.md

RECENTE

Guvernul aprobă înființarea Comisiei Naționale pentru Schimbările Climatice: Decizii obligatorii și măsuri integrate în dezvoltarea socio-economică

Guvernul a dat undă verde astăzi proiectului de hotărâre care stabilește organizarea și funcționarea...

Moldelectrica angajează un expert în managementul proiectelor/piața de electricitate

Ministerul Energiei din Moldova, în colaborare cu Moldelectrica, anunță deschiderea unei poziții pentru un...

Anunț de angajare: Ministerul Energiei și Centrul Național pentru Energie Durabilă caută doi experți care vor fi finanțați de BERD

În răspuns la solicitarea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a...

Are loc prima sesiune de lucru pentru construcția liniei electrice aeriene 400 kV Strășeni-Gutinaș

Astăzi, a avut loc prima sesiune de lucru privind construcția liniei electrice aeriene (LEA)...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE