Thursday, December 7, 2023
-1.2 C
Chișinău
spot_img

Veronica Hrerța despre Securitatea Energetică în Republica Moldova: Evoluții Recente și Perspective

spot_img

preluare Ziarul Național

Într-un interviu cu Veronica Herța, directoarea executivă a Green City Lab Moldova, discută despre securitatea energetică a Republicii Moldova și evoluția acesteia în contextul schimbărilor recente.

  • În contextul creșterii interconectărilor și diversificării surselor de aprovizionare cu energie electrică, inclusiv prin construcția de linii electrice aeriene de 400 kV, precum Vulcănești – Chișinău și Suceava – Bălți, precum și dezvoltarea rețelei de transport a gazelor naturale, se consolidează securitatea energetică a Republicii Moldova.
  • Pentru a reduce dependența energetică a Moldovei de sursele care o țineau captivă, este necesară asigurarea unei ponderi de cel puțin 27% a energiei regenerabile în balanța energetică până în 2030.
  • Interviul abordează starea sistemului energetic din Republica Moldova în februarie 2022, în contextul războiului din Ucraina și evoluția situației până în prezent.
  • Gazele naturale provenite din gazoductul Iași-Ungheni au avut un rol crucial în asigurarea aprovizionării în timpul crizei și au fost folosite și pentru stocarea rezervelor.
  • Sincronizarea sistemelor energetice ale Moldovei și Ucrainei cu sistemul ENTSO-E a fost posibilă datorită acțiunilor întreprinse anterior, asigurând stabilitatea sistemului electroenergetic.
  • Se analizează posibilitatea integrării Î.S. „Moldelectrica” în piața de echilibrare administrată de către C.N.T.E.E. „Transelectrica” S.A. din România și integrarea piețelor centralizate de energie electrică din Moldova cu cele din România.
  • Se subliniază importanța energiei regenerabile și eforturile legislative pentru promovarea acesteia în Moldova.
  • Sumarul se încheie cu menționarea datelor privind capacitatea instalată de producție a energiei electrice din surse regenerabile în Republica Moldova, conform datelor disponibile în iulie 2023.

Citește interviul integral pe www.ziarulnational.md

RECENTE

Perspectivele dezvoltării energiei geotermale în Republica Moldova

În cadrul activităților proiectului GCIP Moldova, a fost organizat evenimentul „Investor Connect 2023”: Studiu...

Optimizarea fluxului energetic în Uniunea Europeană: balanța, licitații și costuri în sistemul energetic integrat

Cum se restabilește frecvența într-o rețea electrică națională, conectată la sistemul energetic european?Cum se...

S-a lansat Renergia – prima aplicație din România ce eficientizează consumul de energie și reduce facturile

Energy Advisor, primul start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, lansează Renergia, prima aplicație mobilă...

Ministrul Mediului a participat la ședința Grupului de lucru Operativ privind Acțiunea Verde

Ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov a participat la ședința extinsă a Grupului de lucru Operativ...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE