preluare Ziarul Național
Într-un interviu cu Veronica Herța, directoarea executivă a Green City Lab Moldova, discută despre securitatea energetică a Republicii Moldova și evoluția acesteia în contextul schimbărilor recente.
- În contextul creșterii interconectărilor și diversificării surselor de aprovizionare cu energie electrică, inclusiv prin construcția de linii electrice aeriene de 400 kV, precum Vulcănești – Chișinău și Suceava – Bălți, precum și dezvoltarea rețelei de transport a gazelor naturale, se consolidează securitatea energetică a Republicii Moldova.
- Pentru a reduce dependența energetică a Moldovei de sursele care o țineau captivă, este necesară asigurarea unei ponderi de cel puțin 27% a energiei regenerabile în balanța energetică până în 2030.
- Interviul abordează starea sistemului energetic din Republica Moldova în februarie 2022, în contextul războiului din Ucraina și evoluția situației până în prezent.
- Gazele naturale provenite din gazoductul Iași-Ungheni au avut un rol crucial în asigurarea aprovizionării în timpul crizei și au fost folosite și pentru stocarea rezervelor.
- Sincronizarea sistemelor energetice ale Moldovei și Ucrainei cu sistemul ENTSO-E a fost posibilă datorită acțiunilor întreprinse anterior, asigurând stabilitatea sistemului electroenergetic.
- Se analizează posibilitatea integrării Î.S. „Moldelectrica” în piața de echilibrare administrată de către C.N.T.E.E. „Transelectrica” S.A. din România și integrarea piețelor centralizate de energie electrică din Moldova cu cele din România.
- Se subliniază importanța energiei regenerabile și eforturile legislative pentru promovarea acesteia în Moldova.
- Sumarul se încheie cu menționarea datelor privind capacitatea instalată de producție a energiei electrice din surse regenerabile în Republica Moldova, conform datelor disponibile în iulie 2023.
Citește interviul integral pe www.ziarulnational.md