Portul València analizează crearea primului parc fotovoltaic vertical de amploare în Spania. În prezent, Portul València testează utilizarea de panouri solare pe o porțiune de perete în North Dock pentru a verifica viabilitatea și eficiența instalației la scară redusă. Capacitatea de a genera energie curată va determina construcția unui proiect mai mare, care aspiră să devină primul parc fotovoltaic vertical de mari dimensiuni planificat într-un port la nivel internațional.
Pentru acest scop, se va folosi IT3, o soluție unică dezvoltată și înregistrată de startup-ul valencian SunnerBOX. IT3 constă dintr-un sistem de matrice de panouri fotovoltaice aranjate pe o plasă așezată cu tije de legare și tensori fixați direct pe cheu. Acest sistem, pe lângă faptul că folosește infrastructura existentă, economisește costurile structurale, accelerează instalarea, facilitează întreținerea și face proiectul mai viabil.
Acest test pilot se desfășoară în colaborare cu Centrul de Cercetare în Managementul Proiectelor, Inovație și Sustenabilitate (PRINS) al UPV. Testul constă în 21 de module fotovoltaice de 410 W fiecare, ceea ce înseamnă o putere instalată de 8,6 KWp. Pe durata testului, energia generată și comportamentul dinamic al structurii vor fi măsurate în timp real folosind diferite tipuri de senzori. Energiea generată de diferitele aranjamente în configurație izolată va fi folosită pentru a alimenta propriul sistem de senzori.
După ce perioada de testare de două luni va expira, dacă rezultatele testului sunt optime, APV va căuta cele mai bune modalități de finanțare pentru a implementa instalația pe cheu la o scară mai mare.
Acest proiect inovator este rezultatul muncii desfășurate în cadrul Opentop Labs – hub-ul de inovație deschis al Fundației Valenciaport – având ca obiectiv promovarea inovației și validarea aplicării noilor tehnologii în sectorul logistic portuar.