Tim Buckley, director al Climate Energy Finance, vorbește despre actuala traiectorie abruptă a prețurilor modulelor solare. El estimează că prețurile panourilor fotovoltaice vor ajunge să scadă cu 40% în acest an și prezice închiderea instalațiilor de producție de tehnologie veche și de producție solară la scară redusă, atât în China, cât și la nivel mondial.
Prețurile modulelor solare s-ar putea apropia de pragul de 0,10 dolari/W până la sfârșitul anului 2024 sau, în cele din urmă, în 2025, potrivit lui Tim Buckley, director al think tank-ului Climate Energy Finance (CEF), cu sediul în Australia.
“Acest lucru ar fi cu mult înaintea previziunii Dr. Martin Green de 0,10 dolari/W până în 2030, făcută în urmă cu trei ani”, a declarat el pentru pv magazine, adăugând că a ajuns la această concluzie după ce a estimat că noile adaosuri anuale de energie fotovoltaică ar putea ajunge între 600 GW și 1 TW deja până la sfârșitul acestui deceniu. “Sunt foarte optimist în ceea ce privește rata de creștere globală a instalațiilor solare în următorii ani. Invazia lui Putin în Ucraina a reamintit tuturor necesitatea lanțului de aprovizionare și a securității energetice, în special în ceea ce privește dependența de energia importată.”
Buckley a remarcat, de asemenea, că probabil noul acord privind clima încheiat de președintele chinez Xi Jinping și de președintele american Joe Biden, ar putea să vadă un apel oficial la triplarea capacității de energie regenerabilă la nivel global până în 2030.
“Într-o perioadă de explozie masivă a costurilor de investiții de capital, posibilitatea de a investi în energia solară deflaționistă este un beneficiu global masiv care va oferi o reducere a presiunii costului vieții, precum și o mai bună securitate energetică“, a spus el.
Probleme de supracapacitate
Buckley a declarat că presiunea asupra prețurilor va crește datorită creșterilor uluitoare de capacitate anunțate de industria fotovoltaică la nivel global, deși a pus sub semnul întrebării o prognoză recentă a Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) în recentul său World Energy Outlook 2023, care susținea că capacitatea solară instalată cumulată la nivel mondial ar putea ajunge la 2 TW până în 2025.
“Consider că ipoteza AIE conform căreia chinezii vor face să funcționeze fabricile lor nou-nouțe doar 35% din timp este ridicolă”, a adăugat el. “Pe măsură ce această nouă capacitate este pusă în funcțiune pentru un an întreg, mă aștept ca cifrele AIE să fie sub așteptări cu peste 50% în ceea ce privește instalațiile solare anuale la nivel mondial“.
Buckley estimează că prețurile modulelor solare vor scădea cu 40% în acest an.
“Acest lucru le va da multor investitori din SUA, India, UE și China motive întemeiate pentru a se opri sau pentru a-și regândi ipotezele financiare care au stat la baza anunțurilor lor de expansiune masivă a capacităților”, a spus el. “În schimb, atât SUA, cât și India au taxe de import de 40% pentru modulele solare față de produsele chinezești, astfel încât sunt în mare măsură izolate de concurența excesivă a prețurilor și împărtășesc, de asemenea, economiile de costuri rezultate în urma scăderii cu 70% a prețului polisiliciului în ultimul an.“
Pe de altă parte, deflația rapidă și presiunile excesive asupra prețurilor ar putea duce în curând la închiderea instalațiilor de producție solară de tehnologie veche și la scară redusă, atât în China, cât și la nivel mondial.
“Instalațiile vechi pur și simplu nu pot concura cu avantajele de scară și nici cu investițiile în noile tehnologii ale firmelor lider mondial din acest sector, aproape toate fiind chinezești“, a declarat Buckley.
Descriind acest nou ciclu industrial pentru tehnologia fotovoltaică solară, Buckley a spus că este diferit de cele anterioare, deoarece energia solară este acum cea mai ieftină energie electrică, ceea ce perturbă concurenții din industria tradițională.” Acest lucru înseamnă că finanțarea va fugi rapid de investițiile în orice nouă capacitate de energie termică în sectorul energiei electrice la nivel global”, a spus el.
Analistul este convins că finanțele nu vor fugi doar din cauza problemelor de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) sau din motive moraliste sau climatice, ci vor fugi totuși pentru că nu vor oferi noi finanțări pentru activele inevitabil blocate, în special în contextul creșterii rapide concomitente a stocării energiei cu baterii și a vehiculelor electrice.
Tim Buckley este autorul principal al cărții “Solar pivot: A massive global solar boom is disrupting energy markets and speeding the transition“, care a fost publicat de CEF în iunie. Acolo, Buckley și colegii săi au declarat că au estimat că costurile energiei electrice solare vor scădea cu 10% anual pentru restul acestui deceniu, înjumătățindu-se până în 2030. Raportul oferă, de asemenea, informații detaliate despre capacitatea operațională și planificată a lanțului de aprovizionare fotovoltaică la nivel mondial.