Sunday, July 21, 2024
22.2 C
Chișinău
26.9 C
Bălţi
26.2 C
Cahul
25.8 C
Hînceşti
28.3 C
Ştefan Vodă
23.6 C
Edineţ
spot_imgspot_img

Prețurile celulelor fotovoltaice sunt momentan stabile, mascând turbulențele legate de consolidarea industriei

spot_imgspot_img

OPIS, o companie Dow Jones, a furnizat o analiză detaliată a tendințelor de preț din industria fotovoltaică globală. În această săptămână, prețurile FOB China au stagnat, pe fondul unei activități comerciale reduse în timpul vacanței de Anul Nou Chinez. Prețurile pentru celulele solare Mono PERC M10 și G12 au rămas constante la 0,246 USD și, respectiv, 0,357 USD per bucată, fără nicio modificare față de săptămâna anterioară.

RENERGY

Explicația pentru stabilizarea prețurilor wafers în ciuda unei ușoare creșteri a prețului polisiliciului în China este că oferta depășește cererea, conform unei surse upstream. OPIS a descoperit că producătorii de wafers din aval au redus semnificativ producția începând cu luna februarie, iar producția de celule din China în aceeași lună se estimează că va fi între 35 GW și 40 GW, în timp ce producția de wafers este de aproximativ 55 GW, conform Silicon Industry of China Nonferrous Metals Industry Association. Organismul de comerț a observat că nu au existat schimbări notabile în ratele de operare pe piața de wafers.

Un observator al pieței a avertizat că stocurile de wafers ar putea crește rapid în februarie. Un participant la piață a exprimat pesimism cu privire la perspectivele pe termen scurt, menționând că relația dintre cerere și ofertă va dicta prețurile la wafers. În ceea ce privește producția de celule, o sursă din domeniul polisiliciului a oferit un semnal relativ optimist, anticipând o posibilă accelerare a achizițiilor de plachete, odată cu creșterea cererii utilizatorilor finali la nivel mondial începând cu luna martie.

În ultimele două luni, au fost anulate sau amânate mai multe proiecte de producție de energie solară. Beijing JYT Corporation, un producător chinez de wafers, a anunțat amânarea unui proiect de 22 GW de lingouri și formare de wafers de la ianuarie 2024 la decembrie 2024, din cauza concurenței crescute și a fluctuațiilor prețurilor. Mubang High-tech Co., LTD, un alt producător chinez de energie solară, a avertizat că riscul de încetare a proiectului său de producție de napolitane de tip n de 5 GW pe an din Anhui este real din cauza incertitudinii surselor de finanțare.

Deși aceste evoluții pot părea negative, ele indică o consolidare necesară în industrie, conform unui observator al pieței. Companiile cu strategii solide vor supraviețui și vor contribui la dezvoltarea unui ecosistem îmbunătățit de producție solară, conform sursei. O altă sursă a confirmat necesitatea eliminării capacităților de producție învechite și redundante pentru ca industria să prospere pe termen lung.

RECENTE

Angajări pentru juniori și experți în energie regenerabilă în proiecte finanțate de BERD

Ca răspuns la o solicitare din partea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție...

Ministerul Energiei lansează consultări publice privind etichetarea pneurilor și proiectarea ecologică a produselor energetice

Ministerul Energiei anunță inițierea procesului de elaborare și consultare publică a două proiecte de...

Raportul ANRE 2023: Realizările și reformele din sectorul energetic

Astăzi, 17 iulie 2024, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului Republicii...

Guvernul va discuta semnarea unui nou acord de împrumut pentru proiectul de eficiență energetică “STEEM”

Astăzi, la ora 10:00, în cadrul ședinței Guvernului, Ministrul Energiei, Victor Parlicov, va prezenta...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE