Saturday, December 2, 2023
6.1 C
Chișinău
spot_img

Prețurile panourilor fotovoltaice din China au atins minime record, ratele de operare estimate la aproximativ 60%

spot_img

Într-o nouă actualizare săptămânală, OPIS oferă o privire rapidă asupra principalelor tendințe de preț din industria fotovoltaică globală. Markerul chinezesc al modulelor (CMM), care este reperul OPIS pentru modulele mono PERC din China, și prețurile modulelor TOPCon au atins un alt minim istoric în această săptămână, scăzând cu 0,008 dolari pe watt de vârf (wp) și cu 0,002 dolari/wp, ajungând la 0,130 și, respectiv, 0,140 dolari/wp, potrivit datelor OPIS. Sentimentul slab al pieței și cererea slabă de export continuă să cântărească segmentul modulelor.

Prețurile modulelor au scăzut pentru a patra săptămână consecutivă, CMM înregistrând cea mai mare scădere procentuală, de 5,8%, din ultimele două luni. Cei mai mulți cumpărători și vânzători au fixat prețurile modulelor mono PERC în intervalul 0,120-130 dolari/mp și ale modulelor TOPCon în intervalul 0,130-140 dolari/mp. Continuă să apară prețuri succesiv mai mici, a declarat un vânzător de module. “Acum, cu toții nu știm cum să prezicem prețurile modulelor”, a spus acesta. Producătorii de module și-au redus producția de fabricație din cauza supraofertei de pe piață, una dintre părțile interesate estimând că ratele globale de funcționare ale segmentului sunt cu 50-60% mai mici decât cele anterioare de 70-80%. Un vânzător de module a declarat că rata de operare a firmei sale este acum de aproximativ 60%. “În stadiul actual, menținerea ratelor de operare actuale este suficientă”, a spus acesta. Fabricile mici “cu o capacitate de producție ineficientă” care nu pot menține ratele vor ieși treptat de pe piață, a spus el.

Piețele de export ale Chinei continuă să arate slab. Ratele de instalare vor încetini pe măsură ce Europa sărbătorește sărbătorile de Crăciun în decembrie, a declarat o parte interesată. În Europa continuă să fie oferite încărcături la prețuri mici, potrivit mai multor persoane. Oamenii încearcă în mod frenetic să “își elibereze stocurile”, a declarat un vânzător de module. A persista cu aceste prețuri scăzute înseamnă “victorie”, a declarat un angajat al unui mare producător de energie solară de nivel 1. “Dacă nu poți continua, vei da faliment”, a spus el.

Slăbiciunea a fost evidentă și pe alte piețe de export. Importurile de module în Brazilia, cea mai mare piață solară din America Latină, ar putea scădea cu cel puțin 11,2% de la an la an, presupunând importuri totale de până la 15,8 GW în 2023, potrivit companiei braziliene de consultanță Greener. “Toată lumea nu o duce bine”, a declarat un producător de module cu clienți în Brazilia. Potrivit mai multor surse, prețurile în Asia de Sud-Est sub 0,130 dolari/wp pentru PERC sunt scăzute, dar realiste. Se așteaptă ca prețurile să continue să scadă. Un producător de module oferă module PERC la 0,99 yuani/wp în această săptămână, ceea ce reprezintă un semnal că piața se află în pragul barierei psihologic semnificative de 1 yuan/wp.

Întregul lanț valoric solar va “trece printr-o fază de lichidare a stocurilor înainte de sfârșitul anului”, a declarat un producător de module. Prețurile cele mai scăzute din întregul lanț valoric vor fi atinse între decembrie și Festivalul de primăvară din China de anul viitor. După sosirea erei de 1 yuan/wp, “ne putem întreba când vom vedea [prețuri] sub 0,10 dolari/wp”, a declarat un veteran al pieței solare.

RECENTE

Igor Condrea – Manager energetic în cadrul Secției cooperarea operatorilor de sistem Enerocom

Angajat al Energocom de un an de zile, în Direcția trading, unde a fost...

Voucherele “Rabla Electrocasnice” neutilizate, valabile și la sesiunea următoare

Ce se întâmplă cu voucherul „Rabla pentru electrocasnice”, dacă nu ați reușit să-l utilizați...

Energocom și DEPA semnează acord pentru extinderea furnizării de gaze, incluzând LNG

Directorul general interimar al SA Energocom, Victor Bînzari, și CEO DEPA Commercial, Konstantinos Xifaras,...

LG a lansat pompa de căldură rezidențială aer-apă cu propan

Pompa utilizează un agent frigorific de propan cu potențial redus de încălzire și are...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE