spot_imgspot_img
CHIȘINĂU TICKER
CHIȘINĂU 00 : 00 01/01/1970 Loading weather... Loading air quality...

Primăriile din Moldova premiate pentru promovarea energiei durabile

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Mai multe primării din țară au fost premiate pentru promovarea energiei durabile în localitățile lor, în cadrul evenimentului de închidere a “Săptămânii Europene a Energiei Durabile” (EUSEW 2024), organizată în perioada 1 iunie – 10 iulie, în localitățile semnatare ale Convenției Primarilor pentru Energie și Climă.

Astfel, 18 primari din localitățile Bălți, Ialoveni, Trușeni, Dișcova, Puțintei, Giurgiulești, Ceadîr-Lunga, Strășeni, Budești, Cantemir, Costuleni, Vișniovca, Volintiri, Talmaza, Sireți, Vorniceni, Hîrbovăț, Anenii Noi și municipiul Chișinău au fost distinși cu diplome, iar trei dintre aceștia au primit și certificate bănești în valoare de 500, 400 și 300 euro, oferite cu sprijinul proiectului CoM-East III, finanțat de Uniunea Europeană.

La eveniment a participat și ministrul Energiei, Victor Parlicov, care a subliniat importanța implementării obiectivelor tranziției verzi în toate sectoarele economiei.

„Tranziția verde atinge practic orice domeniu al vieții oamenilor. Calitatea apei este legată de prezența pădurilor și promovarea energiei durabile. Facturile, economiile și bunăstarea depind de promovarea obiectivelor din agenda verde. Fără clădiri și iluminare eficiente, risipim resurse financiare. Mă bucur să văd oameni în țară care demonstrează că agenda verde, relevantă și pentru Moldova din perspectiva integrării europene, aduce schimbări locale și naționale”, a declarat Victor Parlicov.

RENERGY

Șeful adjunct de cooperare al Delegației UE în Republica Moldova, Adam Grodzicki, prezent la ceremonia de premiere, a subliniat că țările europene urmăresc reducerea dependenței de combustibilii fosili, iar tranziția energetică globală are un impact major asupra modului de producere și consum al energiei.

„Sunt bucuros să văd că atât de multe orașe și primari din Moldova s-au angajat în abordarea unei provocări comune, care nu cunoaște granițe. Uniunea Europeană este mândră de cooperarea cu orașele din Moldova și regiunea Parteneriatului Estic prin Convenția Primarilor – Est. Autoritățile locale joacă un rol esențial în această tranziție energetică și lupta împotriva schimbărilor climatice. Vă încurajăm să investiți resurse financiare pentru implementarea Planului de Acțiune privind Energia Durabilă și Clima în localitățile dumneavoastră”, a punctat Adam Grodzicki.

Primarul satului Sireți din raionul Strășeni, Leonid Boaghi, care a obținut Locul 1 și Diploma de Excelență, a menționat că acest premiu reprezintă o recunoaștere a eforturilor primăriei de a promova energia durabilă și de a implementa soluții sustenabile în localitatea lor.

„Am demonstrat că prin eforturi comune și angajament ferm, putem face pași importanți către un viitor mai verde și sustenabil. Acest premiu ne motivează să continuăm proiectele de energie durabilă și să ne implicăm activ în inițiative care contribuie la protejarea mediului înconjurător”, a spus primarul.

În cadrul Săptămânii Europene a Energiei Durabile, cu genericul „Soluții de energie net zero pentru o Europă competitivă”, primăriile au mobilizat cetățenii de toate vârstele pentru a promova valorile energiei sustenabile și o atitudine responsabilă față de mediu.

În perioada 1 iunie – 10 iulie 2024, în localitățile semnatare ale Convenției Primarilor pentru Energie și Climă, peste 8.500 de cetățeni au fost implicați în diverse activități sociale precum discuții, ateliere, mese rotunde, sesiuni de informare, expoziții de desene, spectacole de păpuși, ateliere practice și jocuri sportive, abordând subiecte legate de implementarea proiectelor de eficiență energetică, necesitatea economisirii resurselor energetice, importanța problemelor climatice și promovarea unei energii accesibile și curate.

RECENTE

Capacitățile instalate de energie regenerabilă în Moldova au atins 646 MW în februarie 2025

Capacitățile instalate de energie regenerabilă din Republica Moldova au atins, la sfârșitul lunii februarie...

CNED lansează un ghid practic pentru producătorii de energie verde

Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) a lansat Ghidul practic „Cum să devii producător...

Cea mai mare centrală electrică din Azerbaidjan, aproape de final: punerea în funcțiune este planificată pentru sfârșitul anului 2025

Unul dintre cele mai ambițioase și importante proiecte energetice din Azerbaidjan, centrala electrică de...

Ministerul Energiei lansează inițiativa de elaborare a Strategiei de transformare digitală în sectorul energetic pentru 2025–2032

Ministerul Energiei anunță inițierea elaborării proiectului Hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea Strategiei de...

SIMILARE

Capacitățile instalate de energie regenerabilă în Moldova au atins 646 MW în februarie 2025

Capacitățile instalate de energie regenerabilă din Republica Moldova au atins, la sfârșitul lunii februarie...

CNED lansează un ghid practic pentru producătorii de energie verde

Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) a lansat Ghidul practic „Cum să devii producător...

Guvernul aprobă compensația la energia electrică pentru martie 2025

În contextul unei crize energetice accentuate și a majorărilor bruște ale tarifelor la electricitate,...