Prioritățile de implementare a proiectelor curente în domeniul energetic, finanțate de Banca Mondială, au fost discutate în cadrul unei ședințe de lucru și vizite în teren, cu participarea reprezentanților Băncii Mondiale, Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE) și Termoelectrica S.A..




Discuțiile s-au desfășurat în contextul implementării celui de-al doilea Proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (PIESACET-2), precum și pregătirii noului proiect „Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova”, STEEM.
Directorul UCIPE, Ruslan Surugiu, a relatat progresele implementării principalelor pachetele investiționale, menționând că în toate etapele de lucru este o colaborare strânsă între toate părțile implicate, pentru facilitarea implementării tuturor activităților în termenii stabiliți. Totodată, directorul UCIPE a menționat activitățile aferente lansării licitației internaționale privind construcția a două centrale electrice cu termoficare (CET-uri) performante cu o putere electrică totală de circa 55 MW (sau mai mare) și termică de cel puțin 43 Gcal/h, care este, de fapt, cel mai mare pachet investițional al Proiectului – o investiție așteptată de către toate părțile și foarte necesară pentru consolidarea capacităților interne de producere a energiei termice și electrice, respectiv, a securității energetice a țării.

Conducătorul echipei de proiect a Băncii Mondiale, Roger Coma Cunill, a subliniat că Grupul Băncii Mondiale va oferi, în continuare, suportul necesar în implementarea cu succes a Proiectului și atingerea obiectivelor stabilite.
Directorul general Termoelectrica S.A., Iurie Razlovan, a menționat că întreprinderea are o experiență cu Banca Mondială încă din anul 2015 și progresul înregistrat în cadrul primului proiect major de modernizare a sistemului centralizat al mun. Chișinău, PESACET-1. “Acum, în cadrul proiectului în derulare PIESACET-2, am implementat mai multe componente, iar consumatorii simt deja beneficiile. Avem o colaborare eficientă cu Unitatea de implementare – UCIPE și continuăm să îmbunătățim împreună sistemul centralizat al capitalei”.


Proiectul PIESACET – 2 are o valoare de 92 mln euro și este finanțat de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Grupul Băncii Mondiale. Beneficiarul Proiectului este Termoelectrica S.A., iar principalele pachete investiționale sunt:
- instalarea Puncte Termice Individuale pentru circa 100 de blocuri locative și unele instituții publice (realizat)
- modernizarea instalației de pompare pentru alimentarea cazanului de abur nr.2 al Centralei Electrice cu Termoficare, Sursa-1 (realizat)
- construcția a două CET-uri performante cu o putere electrică totală de circa 55 MW (sau mai mare) și termică de cel puțin 43 Gcal/h (în proces de licitație)
- elaborarea unui studiu amplu de fezabilitate pentru identificarea soluțiilor de dezvoltare și diversificare a surselor de producere a energiei termice și electrice, din perspectiva instalării unor noi centrale de înaltă eficiență de producere a energiei termice și electrice în cadrul Termoelectrica S.A. (la etapa finală).