spot_imgspot_img
CHIȘINĂU TICKER
CHIȘINĂU 00 : 00 01/01/1970 Loading weather... Loading air quality...

Proceduri și priorități în depunerea dosarelor de finanțare la Fondul Rezidențial de Eficiență Energetică: vizita ministrului Energiei, Victor Parlicov, în raionul Leova

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Procedurile de depunere a dosarelor de finanțare la Fondul rezidențial de eficiență energetică au fost unul dintre subiectele principale abordate în cadrul vizitei de lucru a ministrului Energiei, Victor Parlicov, în raionul Leova.

În cadrul întâlnirii cu primarii, reprezentanții serviciilor deconcentrate și a mediului de afaceri, ministrul a informat că blocurile multietajate vor fi selectate în bază de concurs pentru a-și finanța lucrările de eficiență energetică, în timp ce casele individuale vor fi selectate ținând cont, inclusiv, de categoriile de vulnerabilitate energetică. În acest context, este important ca familiile, care vor să primească în viitor finanțare din partea Fondului rezidențial de eficiență energetică, să se înscrie pe platforma compensatii.gov.md până pe 25 martie a.c.

Ministrul a subliniat, de asemenea, că blocurile multietajate vor trebui să fie reprezentate de gestionarii fondului locativ, îndemnând autoritățile publice locale să întărească, unde este cazul, capacitățile acestora și să încurajeze formarea unor asociații de locatari viabile.

În anul curent, Fondul de eficiență energetică în sectorul rezidențial (FEERM) va finanța reabilitarea termică a blocurilor gestionate de 25 de asociații din Bălți, Strășeni, Ceadîr-Lunga și Chișinău. Acestea au fost selectate prin concurs și au efectuat audituri energetice care indică măsurile de eficiență energetică necesare, cu sprijinul Uniunii Europene și PNUD, prin Programul „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”. La concursul din luna octombrie 2023 au fost depuse 34 dosare pentru 78 blocuri locative.

FEERM va acorda 70% din suma necesară, restul de 30% reprezentând contribuția proprie a beneficiarilor. Pentru persoanele cu cel mai înalt grad de vulnerabilitate energetică, până la 90% din valoarea contribuției proprii va putea fi acoperită din Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice. De asemenea, proprietarii de locuințe vor avea dreptul să finanțeze contribuția proprie prin credite bancare sau contracte de performanță energetică.

Până la finele anului 2027, FEERM își propune să asigure renovarea unei suprafețe încălzite de cel puțin 507 mii m2 din clădirile din sectorul rezidențial, ceea ce ar duce la economisirea de către consumatorii casnici a 5,76 mii tone echivalent petrol (ktep) de energie.

Cel puțin jumătate din locuințele renovate de FEERM vor trebui să revină gospodăriilor vulnerabile, iar cel puțin 75% din valoarea stimulentelor financiare va fi alocată pentru blocuri de locuit. Pentru finanțare din resursele FEERM sunt eligibile investiții exclusiv în măsuri de eficiență energetică și de valorificare a surselor regenerabile de energie, inclusiv pentru puncte de reîncărcare a vehiculelor electrice și a infrastructurii integrate pentru reîncărcarea vehiculelor electrice.

În cadrul discuțiilor cu reprezentanții APL din Leova au mai fost abordate probleme legate de energia regenerabilă, buna funcționare a sistemelor de irigare, modernizarea sau schimbarea transformatoarelor electrice, etc.

RECENTE

Simtel contractează 28 mil. EUR de la pentru finalizarea parcului fotovoltaic de 52 MWp din Giurgiu

Simtel Team (BVB: SMTL), grup românesc de inginerie și tehnologie listat pe Piața Principală a...

Guvernul pornește inventarierea națională a rețelelor de gaze: conductele fără proprietar vor fi preluate în patrimoniul public

Ministerul Energiei a lansat consultarea publică, deschisă între 18 și 28 aprilie 2025, pentru proiectul Hotărârii Guvernului care instituie procedura...

ANRE plafonează costul stocurilor de securitate pentru 2024: Moldovagaz va achita 89 % din nota de plată

Consiliul de administrație ANRE a aprobat o contribuție financiară lunară de 1 890 268 lei, timp de...

Un nou instrument interactiv oferă date în timp real despre stocarea energiei verzi în Europa

Pe 20 martie 2025, Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene a lansat...

SIMILARE

Simtel contractează 28 mil. EUR de la pentru finalizarea parcului fotovoltaic de 52 MWp din Giurgiu

Simtel Team (BVB: SMTL), grup românesc de inginerie și tehnologie listat pe Piața Principală a...

Un nou instrument interactiv oferă date în timp real despre stocarea energiei verzi în Europa

Pe 20 martie 2025, Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene a lansat...

Primarii din Moldova vor soluții pentru climă și energie verde

Peste 70 de semnatari activi ai Convenției Primarilor pentru Energie și Climă s-au reunit...

ANRE anunță poziții vacante în trei regiuni din țară

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a lansat un nou apel de angajare,...

Guvernul a aprobat planul pentru noile licitații destinate producătorilor eligibili mari din surse regenerabile cu stocare

Cabinetul de miniștri a aprobat Proiectul dispoziției privind aprobarea Planului de acțiuni pentru organizarea...

Încep testările primelor comunități de energie regenerabilă

În premieră, în Moldova, vor fi testate primele comunități de energie din surse regenerabile,...

A fost emis pentru aprobări proiectul de ratificare a Acordului de credit pentru INSPIREE

Ministerul Energiei a lansat spre consultare publică proiectul de hotărâre care stabilește cadrul juridic...

Reforma gazelor naturale: proiect de lege pentru stocuri obligatorii și liberalizarea pieței

Ministerul Energiei a transmis Guvernului dosarul finalizat al proiectului de lege pentru modificarea Legii...

Interviu cu Vladimir Domentii, membru al Consiliului de Administrație ProCredit Bank Moldova

Moldova se află într-o etapă de transformare economică accelerată, iar oportunitățile de investiții cresc...