spot_imgspot_img

ProCredit Bank va sprijini IMM-urile în tranziția lor către o economie cu emisii reduse de carbon

spot_imgspot_img

ProCredit își reafirmă angajamentul de a sprijini întreprinderile mici și mijlocii în adoptarea practicilor de afaceri durabile, a declarat Alexandra Floricică, șefa Departamentului de Dezvoltare Durabilă la ProCredit, într-un interviu pentru Green Forum. Ea a vorbit despre obiectivele, strategiile și inițiativele ProCredit pentru reducerea amprentei sale ecologice în timp ce sprijină tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon. De asemenea, ProCredit își propune să extindă proiectele de energie regenerabilă în întreaga regiune.

Cum integrează ProCredit principiile ESG în operațiunile sale de afaceri și în planificarea strategică generală?

În ultimii ani, am atins obiectivul de a aloca peste 20% din portofoliul nostru de credite pentru a sprijini investițiile verzi ale clienților noștri, în timp ce activele noastre totale au fost în creștere. Credem ferm că, pe lângă facilitarea investițiilor în proiecte de energie regenerabilă sau alte investiții verzi, putem avea un impact semnificativ prin însoțirea tuturor clienților noștri către procese de producție mai durabile.
Acest lucru este deosebit de important pentru noi deoarece finanțăm IMM-uri, în special în industrie și agricultură, sectoare care prezintă un risc mediu sau ridicat pentru mediu deoarece operațiunile lor sunt legate de resurse și consumă energie.

Ce obiective aveți și ce decizii veți lua pentru a deveni neutri în carbon? Care sunt țintele pentru reducerea emisiilor grupului?

Deși recunoaștem beneficiile neutralității în carbon pe termen scurt, planurile și strategia noastră se aliniază cu zero emisii nete de carbon până în 2050. Acest lucru înseamnă că pentru emisiile noastre interne, putem avea o abordare absolută pentru reducere, vizând 42% până în 2030 conform obiectivului interimar al SBTi. Suntem conștienți că cea mai mare provocare este legată de portofoliul nostru de credite finanțate. În tranziția către zero emisii nete de carbon, obiectivul nostru pentru 2030 este să implicăm și să ajutăm cât mai mulți dintre clienții noștri prin sprijinirea nevoilor lor de finanțare care vor reduce amprenta lor de carbon, cu accent pe clienții din agricultură și industrie. Suntem bine conștienți că o abordare de zero emisii implică întregul nostru ecosistem, personalul nostru, clienții și furnizorii noștri și toți ceilalți stakeholderi care sunt la fel de angajați ca noi în construirea unei societăți mai reziliente și mai verzi. Accentul nostru ar fi să dezvoltăm o strategie de afaceri bazată pe un rol de consiliere în ceea ce privește cuantificarea emisiilor, sprijinirea stabilirii de ținte și noi oportunități de finanțare verde, care să îi îndrume pe clienții noștri către reducerea acestor emisii. Intenționăm să îi sprijinim pe clienții noștri în cuantificarea emisiilor lor și stabilirea de ținte pe termen scurt, urmate de acțiuni pentru reducerea emisiilor.

Puteți oferi exemple de inițiative specifice de sustenabilitate implementate de ProCredit pentru a reduce impactul său asupra mediului și pentru a promova responsabilitatea socială?

În mod specific, în activitățile noastre zilnice, luăm în considerare aplicarea celor mai bune practici pentru eficiența energetică în birourile noastre, utilizarea energiei electrice din surse regenerabile, folosirea în măsura în care putem a mașinilor electrice pentru transport și formarea corespunzătoare a angajaților noștri în ceea ce privește impactul diverselor activități asupra mediului. Majoritatea birourilor noastre se află în clădiri certificate ca fiind energetic eficiente. În plus, toate locațiile unde operăm sunt iluminate complet cu tehnologie LED. ProCredit Bank a achiziționat primele sale vehicule electrice în 2018. Din acea dată, 45% din flota auto este formată din vehicule 100% electrice. În plus, banca susține mobilitatea electrică, așa că am instalat, în parteneriat cu EVconnect, 18 puncte de încărcare electrică pentru vehicule în mai multe locații din țară.

Ce măsuri a luat ProCredit pentru a măsura și raporta progresul în atingerea obiectivelor de sustenabilitate și a țintelor ESG?

Pentru a minimiza riscurile climatice, am decis să aliniem operațiunile noastre cu recomandările Task Force-ului privind Divulgările Financiare legate de Climat. Astfel, ne propunem două proiecte principale. Primul este adresat riscului fizic în care, folosind un sistem de informații geografice, efectuăm o analiză la nivelul clienților și portofoliului. Cel de-al doilea se concentrează pe riscul de tranziție, în care efectuăm o analiză de stres pentru a defini activitățile sectoriale care trebuie prioritizate în ceea ce privește decarbonizarea și identificarea de noi oportunități în mediul de afaceri. Prin această abordare, vrem să ghidăm și să sprijinim clienții noștri în această tranziție.

Cum sprijiniți întreprinderile mici și mijlocii în adoptarea practicilor de afaceri durabile, și ce resurse sau servicii sunt oferite pentru a facilita această tranziție?

Prin finanțarea proiectelor aliniate cu acțiunea climatică și sustenabilitatea mediului, vrem să evidențiem angajamentul ProCredit Bank de a sprijini tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon. În mod specific, pe termen mediu și lung, sprijinim investițiile verzi într-o gamă largă de proiecte care acoperă multiple domenii, de la energie regenerabilă și eficiență energetică la mobilitate și agricultură. Acest tip de investiții va viza în special companiile care se confruntă cu creșterea costurilor noilor tehnologii, percepția crescândă a riscurilor schimbărilor climatice și lipsa disponibilității de finanțare. În același timp, deși simțim o creștere a interesului pentru investiții în parcuri fotovoltaice, multe companii (IMM-uri) și gospodării nu au suficiente informații. Datorită experienței noastre în finanțarea proiectelor de investiții în surse de energie regenerabilă, ne străduim să transmitem cât mai multe informații posibile persoanelor fizice și juridice interesate și să oferim sprijin financiar și tehnic prin întâlniri și consultări zilnice. Grupul ProCredit a inaugurat în 2023 parcul său fotovoltaic – ProEnergy – în Lipjan, lângă Pristina, Kosovo. Aveți planuri să inaugurați parcuri fotovoltaice în alte locații?
La nivel de grup, analizăm oportunitatea de a dezvolta astfel de parcuri fotovoltaice suplimentare în regiune, care pot avea un impact pozitiv. Aceste proiecte nu numai că reduc dependența de cărbune, ci și promovează generarea de energie curată și durabilă, contribuind astfel la reducerea daunelor ambientale și îmbunătățirea sănătății publice. Suntem conștienți că piața energetică din România se schimbă și observăm deja o deschidere către investiții în proiecte mai mari cu capacități instalate. De aceea, în continuarea procesului de sprijinire a deciziilor IMM-urilor care doresc să investească în sectorul energiei regenerabile, ProCredit Bank Romania propune să administreze împrumuturi sindicalizate pentru proiecte cu capacități instalate de până la 50 MW, împreună cu colegii din ProCredit Germania și parteneri instituționali activi în sectorul energiei verzi.

RECENTE

Государственный секретарь Министерства энергетики Каролина Новак на международном форуме по устойчивой энергетике

Государственный секретарь Министерства энергетики Каролина Новач на прошлой неделе приняла участие в 13-м Международном...

Sprijin pentru eficiența energetică în gospodăriile rurale din raionul Călărași prin programul FEERM

Proprietarii primelor case individuale din gospodăriile rurale din raionul Călărași au primit raportul de...

Simtel Solar выходит на рынок систем накопления энергии с новым направлением бизнеса

Simtel Solar, часть инженерно-технологической группы Simtel (BVB: SMTL), национальный лидер в области возобновляемой энергетики,...

Simtel Solar intră pe piața sistemelor de stocare a energiei printr-o nouă linie de business

Simtel Solar, parte a grupului de inginerie și tehnologie Simtel (BVB: SMTL), lider național...

SIMILARE

Ministerul Energiei a operat modificări în documentația de licitație pentru construcția parcurilor eoliene și fotovoltaice

În urma finalizării etapei de clarificare a documentației de licitație pentru construcția parcurilor eoliene...

Doar într-un singur an, în sectorul energetic din Moldova au fost investiți peste 160 de milioane de euro

Sectorul energetic al Moldovei, mult timp dependent de importuri și infrastructură ineficientă, trece printr-o...

Ministerul Energiei: Vineri va avea loc un atelier dedicat investitorilor în energie verde

Ministerul Energiei va organiza vineri, 11 octombrie 2024, un atelier de lucru destinat investitorilor...