Programul energetic al României pentru perioada iernii subliniază că în contextul energetic european actual este imperativă utilizarea tuturor resurselor energetice disponibile. Se ia în considerare reluarea activității grupurilor pe cărbune care au fost oprite în această vară, inclusiv pentru a asigura furnizarea de energie electrică către Republica Moldova în caz de necesitate.
Programul propune o asigurare prealabilă a resurselor energetice primare de către toți producătorii de energie electrică pentru a susține cererea de consum și pentru a compensa dezechilibrele cauzate de diverse factori, precum subcontractarea pe piețele de energie electrică, defecțiuni tehnice, condiții meteorologice extreme și creșteri neprevăzute ale consumului. Totodată, se subliniază că Republica Moldova ar putea beneficia de sprijin energetic în situații critice.
Un punct important din acest program îl reprezintă revizuirea termocentralelor aflate în mentenanță pentru a fi pregătite să funcționeze în sezonul rece. Se discută și posibilitatea de repornire a grupului pe cărbune de 330 MW de la Turceni, care a fost închis în timpul verii, însă ar putea fi reactivat la comanda Ministerului Energiei.
În ceea ce privește consumul și producția, scenariul pesimist al Dispeceratului Energetic Național (DEN) estimează o creștere a consumului de energie electrică în perioada noiembrie 2023 – martie 2024, comparativ cu iarna precedentă. Se prognozează acoperirea necesarului de electricitate din importuri în primele luni, iar producția internă să depășească cererea în februarie și martie. Se subliniază că aceste cifre pot varia în funcție de factori precum condițiile meteorologice și tendințele de consum.
Nnecesarul de resurse pentru producția de energie electrică și termică în timpul iernii este evaluat la 6,5 miliarde de lei conform programului energetic.
Puteți vedea programul de iarnă AICI