Un nou proiect intitulat „Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova (STEEM)” își definește prioritățile, stabilite recent în cadrul unei ședințe de lucru UCIPE (Unitatea Consolidata pentru Implementarea si Monitorizarea Proiectelor in Domeniul Energeticii).
Proiectul vizează reabilitarea energetică a 46 de școli din întreaga țară și instalarea a aproximativ 250 de puncte termice individuale.
Ședința a avut ca scop identificarea oportunităților de colaborare între părțile implicate și găsirea celor mai eficiente soluții pentru școli, în vederea pregătirii și lansării proiectului. La întâlnire au participat reprezentanți ai Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), Ministerului Educației și Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală.
Ruslan Surugiu, directorul UCIPE, a subliniat importanța stabilirii clare a necesităților și priorităților proiectului pentru a defini de la început modalitățile de colaborare între părți în procesul de pregătire și implementare. El a evidențiat și rolul experienței acumulate de UCIPE în proiectele de eficiență energetică anterioare, care va facilita desfășurarea activităților în cadrul noului proiect.
Guvernul Republicii Moldova a aprobat recent un acord de împrumut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, destinat implementării proiectului STEEM. După aprobarea finală, proiectul va intra în vigoare, beneficiind astfel 46 de școli din întreaga țară de renovări energetice. Peste 46.000 de tineri, profesori și angajați ai instituțiilor educaționale vor experimenta un nivel sporit de confort datorită lucrărilor de izolare termică a pereților și acoperișului, înlocuirii ferestrelor și ușilor, renovării sistemului de încălzire și ventilare, și eficientizării sistemului de iluminat interior, printre alte măsuri de eficiență energetică și utilizare a surselor de energie regenerabilă.
Un alt aspect al proiectului este instalarea a aproximativ 250 de puncte termice individuale (PTI) în școlile și alte clădiri publice din municipiul Chișinău.
Proiectul se va desfășura între 2024 și 2029, având un buget total de 54,5 milioane de dolari. Din această sumă, 50 de milioane vor fi oferite de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare sub formă de împrumut, iar 4,5 milioane de dolari vor fi acordate ca grant pentru asistență tehnică și suport pentru implementare de către Fondul Fiduciar Multidonator „Moldova – Dezvoltare, Reziliență și Oportunități pentru Bunăstare (M-GROW).