Monday, December 4, 2023
-3.9 C
Chișinău
spot_img

Raport Agenția Internațională pentru Energie: Rețelele electrice și tranzițiile energetice sigure

spot_img

De peste un secol, rețelele de distribuție au constituit coloana vertebrală a sistemelor de electricitate, furnizând energie electrică către case, fabrici, birouri și spitale. Iar importanța lor este în continuă creștere. Adoptarea rapidă a noilor tehnologii, cum ar fi mașinile electrice și pompele de căldură, înseamnă că energia electrică se extinde în domenii dominate anterior de combustibilii fosili, ceea ce sporește solicitările asupra rețelelor. În același timp, țările adaugă proiecte de energie regenerabilă într-un ritm rapid – necesitând mai multe linii electrice pentru a le conecta și rețele electrice de înaltă funcționalitate pentru a asigura aprovizionarea fiabilă a clienților finali.

Acest nou raport special al AIE, Electricity Grids and Secure Energy Transitions (Rețelele de electricitate și tranzițiile energetice sigure), oferă un bilanț global, primul de acest fel, al rețelelor de electricitate din lume, așa cum sunt ele în prezent. Acesta evaluează semnele că acestea nu țin pasul cu noua economie energetică globală care se dezvoltă și riscul ca acestea să devină un blocaj în calea eforturilor de accelerare a tranziției către o energie curată și de asigurare a securității energiei electrice.

Raportul special examinează modernizările urgente necesare nu numai în ceea ce privește infrastructura fizică, ci și modul în care sunt planificate și gestionate rețelele, cuantificând costurile întârzierii acțiunilor. De asemenea, acesta oferă recomandări cheie pentru factorii de decizie politică, subliniind ceea ce este necesar în domenii precum investițiile, reglementarea și planificarea.

DESCARCĂ RAPORTUL

RECENTE

AEE: Programe de eficiență energetică în sectorul rezidențial și cel public între Moldova și Italia

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică Ion Muntean, împreună cu alți colegi din cadrul AEE...

Ce înseamnă și pentru ce ne este necesar un sistem de management energetic în clădirile publice?

Este un sistem pentru monitorizarea și optimizarea consumului de energie, care ne va ajuta...

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat alocarea mijloace financiare pentru compensarea prețurilor la energie

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transfera în avans 200 de milioane de lei...

Din 2024 România va deveni producător și exportator de autobuze în Europa

BMC Truck&Bus, cu sediul în Ciorogârla, lângă București, va deschide, în prima jumătate a...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE