Țările din Europa de Sud-Est avansează cu viteze diferite în ceea ce privește modernizarea rețelelor și stocarea energiei – SeeNext
Pe măsură ce Europa de Sud-Est (ESE) navighează spre o dezvoltare durabilă și o mai mare securitate energetică, importanța sectorului energiei regenerabile este în continuă creștere. În ultimii ani, regiunea a înregistrat progrese importante în ecologizarea aprovizionării cu energie electrică, cu o creștere fără precedent a capacității instalate, dar acum este însărcinată cu următoarea provocare – cum să echilibreze cererea și oferta și cum să avanseze instalarea de noi capacități, dar și cum să garanteze stabilitatea infrastructurii de rețea atunci când aceste capacități apar.
Soluțiile de stocare a energiei și modernizarea rețelei sunt cele două componente principale în abordarea acestor provocări. În timp ce Bulgaria, Croația, Grecia, România, Serbia și Slovenia par să fi recunoscut că aceasta este următoarea etapă în tranziția către o economie netă zero, acestea au ambiții diferite în ceea ce privește implementarea soluțiilor de stocare a energiei și modernizarea infrastructurii de rețea.
Acesta este principalul obiectiv al ediției din 2024 a Renewable Energy Industry in Southeast Europe – un raport regional realizat de SeeNext. Acesta include o analiză aprofundată a progreselor înregistrate de fiecare dintre țări în ceea ce privește integrarea soluțiilor de stocare a energiei și modernizarea rețelei, o prezentare generală a noilor capacități instalate recent, o trecere în revistă a investițiilor semnificative și o actualizare a reglementărilor.
Câteva dintre cele mai importante aspecte:
- În timp ce toate țările incluse în raport acoperă în prezent obiectivul UE pentru 2030 de interconectare de 15 % față de puterea instalată, valul de creșteri de capacitate preconizat necesită noi proiecte pentru a evita blocajele. Planurile individuale ale fiecărei țări în această privință par încurajatoare, dar există discrepanțe semnificative la nivel regional.
- Majoritatea țărilor din Europa de Sud-Est au deja experiență în domeniul stocării energiei prin intermediul instalațiilor hidroelectrice cu acumulare prin pompare și există planuri pentru construirea altora, susținute de resursele de apă abundente din regiune. Cu toate acestea, deși planurile de integrare a stocării în baterii nu sunt lipsite de ambiție, nu există angajamente și termene clare pentru instalarea efectivă a unor capacități semnificative.
- În același timp, majoritatea țărilor au introdus deja subvenții și stimulente pentru instalarea de soluții de stocare a energiei, stimulând interesul pentru implementarea acestora în toate segmentele.