Saturday, December 2, 2023
6.1 C
Chișinău
spot_img

Republica Moldova denunță acorduri energetice cu CSI

spot_img

Astăzi, Executivul a aprobat denunțarea a cinci acorduri cu Comunitatea Statelor Independente (CSI) din domeniul energetic. Patru dintre aceste acorduri se referă la cooperarea Republicii Moldova cu statele membre CSI în domeniul electroenergetic și includ următoarele aspecte:

  1. Coordonarea relațiilor în domeniul electroenergeticii, inclusiv participarea în cadrul Consiliului Electroenergetic (1992).
  2. Asigurarea funcționării în paralel a sistemelor electroenergetice ale statelor-membre CSI (1998).
  3. Tranzitul de energie și putere electrică a țărilor membre CSI (2000).
  4. Stabilirea timpului unic pentru ridicarea indicelor de pe dispozitivele de evidență al energiei electrice, transportate prin linii interstatale de transmisiune electrică (2006).

Cu toate acestea, din 24 februarie 2022, Republica Moldova s-a decuplat împreună cu Ucraina de la sistemul electroenergetic Rusia-Belarus și s-a sincronizat cu ENTSO-E, inițial pentru realizarea unui test, ulterior din motive lesne de înțeles. Din acest motiv, prevederile acestor acorduri au devenit irelevante și inaplicabile pentru Republica Moldova.

Mai mult, prevederile acestor acorduri nu mai corespund cu agenda și direcțiile prioritare de dezvoltare a sectorului energetic și integrarea piețelor în cadrul Uniunii Europene.

În privința ultimului acord semnat, Guvernul Republicii Moldova a formulat o “rezervă”, subliniind că Republica Moldova va ține cont de cerințele legislației naționale și obligațiilor internaționale în acest domeniu.

De asemenea, în cazul celui de-al cincilea acord, referitor la promovarea unei politici coordonate în domeniul tranzitării petrolului și produselor petroliere prin conducte magistrale (1996), se menționează că pe teritoriul Republicii Moldova nu există conducte destinate transportului/tranzitului de produse petroliere, iar calitatea de parte semnatară a Republicii Moldova este considerată irelevantă în acest context.

RECENTE

Igor Condrea – Manager energetic în cadrul Secției cooperarea operatorilor de sistem Enerocom

Angajat al Energocom de un an de zile, în Direcția trading, unde a fost...

Voucherele “Rabla Electrocasnice” neutilizate, valabile și la sesiunea următoare

Ce se întâmplă cu voucherul „Rabla pentru electrocasnice”, dacă nu ați reușit să-l utilizați...

Energocom și DEPA semnează acord pentru extinderea furnizării de gaze, incluzând LNG

Directorul general interimar al SA Energocom, Victor Bînzari, și CEO DEPA Commercial, Konstantinos Xifaras,...

LG a lansat pompa de căldură rezidențială aer-apă cu propan

Pompa utilizează un agent frigorific de propan cu potențial redus de încălzire și are...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE