Tuesday, May 28, 2024
14.4 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Republica Moldova găzduiește un forum de afaceri dedicat liberalizării pieței gazelor naturale și integrării europene în sectorul energetic

spot_imgspot_img

La Chișinău are loc un forum de afaceri dedicat oportunităților aduse de liberalizarea pieței gazelor naturale din Republica Moldova și integrarea în spațiul energetic european. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, la deschiderea evenimentului, a subliniat progresul țării în consolidarea energetică și liberalizarea pieței gazelor, evidențiind siguranța energetică și atracția pentru investitori.

Ministrul Parlicov a declarat că liberalizarea pieței gazelor marchează o nouă eră în Republica Moldova, asigurând investitorii că țara oferă un mediu sigur energetic. El a evidențiat economiile realizate prin achiziționarea gazelor de pe piața europeană, contracarând ideea că “Gazprom” ar fi singura opțiune economică.

În cadrul panelului de discuții „Integrarea europeană și politicile energetice”, reprezentanții României și ai Uniunii Europene au subliniat sprijinul acordat Republicii Moldova în procesul său de integrare energetică europeană.

De asemenea, șefa Adjunctă a misiunii Ambasadei SUA, Laura Hruby, a menționat angajamentul Statelor Unite de a sprijini securitatea energetică a Moldovei prin programul #MoldovaConectată, oferind finanțare pentru consolidarea securității energetice și integrarea cu piețele europene.

Ambasadorul Uniunii Europene, Jānis Mažeiks, a evidențiat progresul Republicii Moldova în integrarea europeană și în domeniul energetic, anticipând atragerea mai multor investitori în țară.

Prim-viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Vladimir Munteanu, a subliniat că stabilitatea energetică este esențială pentru dezvoltarea economică, atrăgând investiții prin predictibilitate și siguranță.

Forumul, organizat cu sprijinul USAID prin Proiectul Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA), în parteneriat cu BRM East Energy și Transgaz, a reunit peste o sută de participanți, inclusiv reprezentanți ai autorităților publice, operatori de sistem și traderi de gaze din diverse țări din regiune.

RECENTE

Conferință națională la Chișinău: potențialul comunităților energetice în Moldova și recomandări pentru politici publice

Pe 27 mai 2024, la Chișinău, a avut loc o conferință națională organizată de...

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea...

Ministerul Energiei propune majorarea stocurilor de securitate de gaze naturale la 47,1 milioane m³ începând cu 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței Guvernului care va avea loc pe 29 mai, ministrul Energiei, Victor...

Proiect de dispoziție pentru instituirea comisiei de licitație privind statutul de producător eligibil mare

În ședința Guvernului Republicii Moldova programată pentru 29 mai 2024, la ora 10.00, ministrul...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE