Thursday, December 7, 2023
-1.2 C
Chișinău
spot_img

Revizuire Majoră în Domeniul Energetic: ANRE Adoptă Reforme Vaste Privind Autorizarea Electricienilor

SURSĂANRE
spot_img

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a marcat această zi prin adoptarea unui set amplu de modificări în cadrul Regulamentului privind autorizația de electrician autorizat, conturând astfel direcții esențiale în modernizarea și eficientizarea domeniului energetic.

Printre modificările majore se numără tranziția fermă către digitalizarea integrală a procedurii de primire a cererilor pentru eliberarea autorizației de electrician autorizat. Această schimbare subliniază eforturile de a aduce tehnologia la nivelul de vârf al reglementărilor energetice, punând în aplicare proceduri care sunt în pas cu epoca digitală. Această mișcare nu numai că va accelera procesul de cerere și aprobare, ci va oferi și o modalitate mai facilă de gestionare și evidență a autorizațiilor emise, suspendate sau retrase.

Pe lângă acest progres digital, ANRE a adoptat și măsuri pentru a alinia Regulamentul la standardele stabilite de Cadrul Național al Calificărilor din Republica Moldova (CNCRM). În mod special, s-a pus accent pe corespondența nivelurilor de studii ale candidaților cu cerințele impuse de CNCRM. Această sincronizare asigură că procesul de autorizare reflectă nivelul adecvat de expertiză și pregătire profesională, contribuind la calitatea și siguranța în domeniul energetic.

Un alt punct important în reforma Regulamentului este simplificarea semnificativă a procedurii de eliberare a autorizațiilor de electrician autorizat prin eliminarea cerințelor de prezentare a unor documente suplimentare. Această decizie nu doar reduce birocrația, dar și facilitează accesul pentru cei care doresc să obțină această autorizație, încurajând astfel mai multe persoane să se angajeze în profesia de electrician autorizat.

Pentru a asigura o validitate mai îndelungată și a reduce frecvența reînnoirii, termenul de valabilitate a autorizației de electrician autorizat a fost extins la 5 ani. Aceasta este o schimbare binevenită pentru profesioniștii din domeniul energetic, oferindu-le o mai mare stabilitate și predictibilitate în exercitarea activităților lor.

În spiritul unei abordări sistematice, s-a decis să se creeze un Program anual de examene pentru autorizația de electrician autorizat, oferind candidaților posibilitatea de a-și programa examenele într-un mod mai flexibil și predictibil. Aceasta reflectă eforturile de a pune în prim-plan profesionalismul și dezvoltarea continuă în domeniul energetic.

Aceste modificări ample aduse Regulamentului privind autorizația de electrician autorizat marchează un pas semnificativ în modernizarea, eficientizarea și alinierea cu standardele actuale a sectorului energetic. Prin adoptarea acestor măsuri, ANRE subliniază angajamentul față de excelență, siguranță și inovație într-un domeniu esențial pentru dezvoltarea țării.

RECENTE

Optimizarea fluxului energetic în Uniunea Europeană: balanța, licitații și costuri în sistemul energetic integrat

Cum se restabilește frecvența într-o rețea electrică națională, conectată la sistemul energetic european?Cum se...

S-a lansat Renergia – prima aplicație din România ce eficientizează consumul de energie și reduce facturile

Energy Advisor, primul start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, lansează Renergia, prima aplicație mobilă...

Ministrul Mediului a participat la ședința Grupului de lucru Operativ privind Acțiunea Verde

Ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov a participat la ședința extinsă a Grupului de lucru Operativ...

Secretariatul Comunității Energetice: ultimul atelier de lucru în cadrul proiectului EU4Energy, avansarea viitorului energetic al Moldovei

Ultimul atelier de lucru al activității EU4Energy, "Asistență tehnică pentru transpunerea pachetului de energie...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE