Sunday, July 21, 2024
22.2 C
Chișinău
22.6 C
Bălţi
21.8 C
Cahul
16.8 C
Hînceşti
21 C
Ştefan Vodă
21.3 C
Edineţ
spot_imgspot_img

SANDBOX – un mecanism nou de reglementare
pentru inovațiile în domeniul energetic

spot_imgspot_img

Obiectivele ambițioase ale țărilor UE, ca parte a tranziției energetice, includ neutralitatea climatică și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, dar și asigurarea securității și independenței energetice. Evoluțiile ulterioare ale acestui proces includ investiții semnificative în infrastructură energetică, dezvoltarea tehnologiilor curate și inovatoare, promovarea eficienței energetice în toate sectoarele economiei, inclusiv digitalizarea.

Un accent deosebit este pus pe implicarea cetățenilor și a comunităților locale în procesul de tranziție energetică prin promovarea energiei regenerabile la nivel de gospodărie și comunitate. Acesta este un proces pe termen lung care necesită o colaborare între state, agenții guvernamentale, sectorul privat și societatea civilă. În acest context, mai multe țări dezvoltate au introdus sau sunt în curs de a introduce reglementări pentru așa zisele “nisipiere”, cunoscute în engleză ca Sandbox, în sectorul energetic.

Moldova își propune să devină prima țară din Europa Centrală și de Est care introduce un Sandbox de reglementare pentru a stimula inovația și dezvoltarea durabilă în sectorul energetic. În opinia inițiatorilor, acest lucru va consolida competitivitatea globală a sectorului energetic și va atrage noi modele de afaceri și tehnologii în țară.

Pe 22 noiembrie, ministrul energiei, Victor Parlicov a discutat primul draft de concept a centrului de testare de inovații în sectorul energetic, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții mediului de afaceri și partenerilor de dezvoltare, organizat în cooperare cu Consiliul Economic pe lângă Prim-ministrul RMl și cu sprijinul PNUD Moldova.

RENERGY

Aceste Sandboxuri vor fi create pentru a ajuta autoritățile de reglementare să înțeleagă mai bine impactul și potențialul noilor inițiative în domeniul energetic înainte de a le implementa la scară largă. Un exemplu de proiect eligibil pentru sandbox ar fi testarea contoarelor inteligente și, ulterior, aplicarea unor tarife diferențiate de energie electrică.

Reprezentanții mediului de afaceri au susținut ideea înființării unui centru de testare a inovației în sectorul energetic, care va deschide noi oportunități de investiții și va accelera aplicarea practică a diverselor idei inovatoare. Totodată, în opinia antreprenorilor, acest centru trebuie să asigure condiții echitabile și atractive pentru antreprenorii locali și care ar contribui la diminuarea exodului de specialiști din țară.

În cazul oricărei inovații, aprobarea unui sandbox de reglementare în sectorul energetic poate aduce beneficii mediului de afaceri, dar poate prezenta și riscuri. Aceste riscuri includ:
Crearea unor condiții de concurență inegale și de incertitudine pentru companiile care operează în afara Sandboxului, ceea ce poate duce la distorsiuni semnificative ale pieței.
Anumite reguli și cerințe de raportare imposibil a fi îndeplinite de antreprenorii cu resurse și expertiză limitate.
Protecția datelor și riscuri legate de drepturile de autor.
Riscuri pentru siguranța consumatorilor.

Pentru a atenua aceste riscuri, este important să se stabilească linii directoare clare, procese de evaluare transparente și mecanisme de partajare a cunoștințelor și de colaborare între participanții la Sandbox și companiile neparticipante. Monitorizarea și evaluarea regulată a inițiativelor Sandbox poate ajuta la identificarea și abordarea consecințelor neintenționate sau a impacturilor negative asupra mediului de afaceri.

Merită a fi menționată intenția fără precedent de a sprijini dezvoltarea unui centru inovator de testare pentru tehnologia Sandbox de către Western NIS Enterprise Fund (WNISEF), care are un portofoliu de 285 de milioane de USD și operează în Ucraina și Moldova de 29 de ani
și de către PNUD prin proiectul „Consolidarea dezvoltării reziliente în Moldova prin anticiparea și prevenirea crizelor și redresarea incluzivă”.

Proiectul urmează să fie înaintat spre examinare finală pentru aprobare prin hotărâre de guvern până la sfârșitul acestui an. Participanții și părțile interesate sunt încurajați să participe la etapele de dezvoltare și implementare a acestei dereglementări.

RECENTE

Angajări pentru juniori și experți în energie regenerabilă în proiecte finanțate de BERD

Ca răspuns la o solicitare din partea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție...

Ministerul Energiei lansează consultări publice privind etichetarea pneurilor și proiectarea ecologică a produselor energetice

Ministerul Energiei anunță inițierea procesului de elaborare și consultare publică a două proiecte de...

Raportul ANRE 2023: Realizările și reformele din sectorul energetic

Astăzi, 17 iulie 2024, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului Republicii...

Guvernul va discuta semnarea unui nou acord de împrumut pentru proiectul de eficiență energetică “STEEM”

Astăzi, la ora 10:00, în cadrul ședinței Guvernului, Ministrul Energiei, Victor Parlicov, va prezenta...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE